dilluns, 30 de setembre del 2013

La senyora Pepa (LEVANTE-EMV, 25/09/2013)

Hui, 25 de setembre, se celebra el XXVè aniversari de la beatificació de Josefa Naval Girbés, coneguda popularment com la senyora Pepa.

                                     Josefa Naval Girbés (1820-1893)

Nascuda a Algemesí, l’11 de desembre de 1820, va ser la primera dels cinc fills que tingueren Francesc Naval i Josefa Mª Girbés. Va ser batejada a la parròquia de Sant Jaume d’Algemesí, i ja de menuda hagué de patir, per la mort de sa mare, quan Pepa només tenia 13 anys. Com que era la més major dels fills, hagué de fer-se càrrec dels treballs de la casa, així com també del brodat.

Als 18 anys va fer vot de castedat, fent de sa casa un taller de brodats per a les xiques jóvens d’algemesí, a les quals, a més del treball manual, els feia catequesi i les formava humana i espiritualment, ensenyant-les a resar, llegir i comprendre la Paraula de Déu. és així com ho canten els Goigs que li han estat dedicats: “Fent labor, cosint, brodant,/ la doctrina els ensenyaves,/ a les jóvens aplegades/ al caliu del teu voltant,/ al camí de Déu portaves/ per la via del treball”.

Els diumenges la senyora Pepa participava a l’escola dominical, on feia catequesi. També ajudava en les tasques de la parròquia, visitava malalts i ajudava econòmicament els més desvalguts. En la pesta de còlera que va patir Algemesí el 1885, amb amor i caritat va cuidar malalts empestats. Per a la senyora Pepa, la parròquia era la Mare en la fe i en la gràcia.

Dona de pregària senzilla i intensa, la senyora Pepa va viure sempre com a seglar, i va ser membre del Tercer Orde del Carme. Va morir el 24 de febrer de 1893 als 73 anys. Com ha dit Jesús Corbí, rector de la parròquia de Sant Jaume, la senyora Pepa “va morir amb fama de santedat”. Enterrada amb l’hàbit de carmelita al cementeri municipal, fou traslladada posteriorment a la parròquia de Sant Jaume, on és venerada en la capella que hi ha a la dreta de l’altar major.

Va ser beatificada a Roma, pel papa Joan Pau II, el 25 de setembre de 1988, hui fa 25 anys i la festa litúrgica de la Senyora Pepa, molt estimada, sobretot pels seus veïns, és el 6 de novembre.

Els ciutadans d’Algemesí i d’altres llocs del País, veneren amb devoció en la senyora Pepa, la dona callada, discreta, senzilla i bona, que sempre va viure amb un sol objectiu: fer el bé.

Algemesí i molts pobles valencians i de l’estranger, veneren amb amor la senyora Pepa, tal i com canten els Goigs que aquest poble de la Ribera li ha dedicat: “Algemesí et proclama/ la seua flor parroquial/ protegiu-nos des del cel/ Gloriosa Pepa Naval”.

Hui fa 25 anys, el papa Joan Pau II, en la beatificació de la Senyora Pepa i del mallorquí Fra Juníper Serra, deia: “Són gent de la vostra terra, dels vostres pobles i parlaven la vostra llengua i foren uns models lluminosos per a la vostra vida i una glòria per a les vostres comunitats cristianes”.

Que la senyora Pepa, que és per al nostre món i per al nostre temps, exemple de bondat, de senzillesa i d’amor a Déu, ens encoratge a viure l’Evangeli i a ser testimonis del Regne enmig de la nostra societat.





1 comentari:

  1. Aquest article isqué publicat en l'edició comarcal de la Ribera el passat dimecres.

    ResponElimina

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT