dilluns, 31 de juliol del 2017

'La tendresa dels pobles' (LEVANTE-EMV, 30/07/2017)

D´aquesta manera definia l´alcalde de València la solidaritat, un valor que ens fa més humans, i que hem de poder exercir amb els refugiats. Aquesta afirmació, que em va agradar i molt, la feia el Sr. Joan Ribó en l´entrevista conduïda per Ferran Cano a Levante TV, el passat 25 de juliol.

L´alcalde de València va denunciar amb valentia l´escàndol que suposa "no poder rebre més gent de la que el Govern ens ha permès". De fet, i per a vergonya del govern de l´Estat, i com ens recordava l´alcalde del Cap i Casal del País Valencia, "hem acollit el 10% dels refugiats dels que el Govern de Madrid es va comprometre a acollir". I mentrestant, els hòmens, les dones i els xiquets que fugen de la fam i de la guerra, continuen morint a la Mediterrània, com els 49 refugiats subsaharians que van perdre la vida el passat 6 de juliol.

És per aquesta actitud indecent del govern d´Espanya, que el diari l´Osservatore Romano, el 4 de juliol, criticava durament França, Espanya i Àustria, per haver traït els ideals de la Unió Europea, ja que no estaven atenent la petició d´ajuda que va fer Itàlia, un país desbordat per l´acollida d´emigrants. I és que en 21 mesos, Espanya ha acollit 1488 refugiats, dels 17000 que s´havia compromès a acollir. Fins i tot, amb una actitud despietada, el Govern de Madrid va manifestar la no disponibilitat del port de Barcelona per a vaixells de rescat.



En el que portem de 2017, la Mediterrània ha engolit 2247 persones (una xifra que creix cada dia), sense que hagen pogut ser acollides i socorregudes. La insensibilitat i la insolidaritat del govern del Sr. Rajoy (que mira cap a una altra banda) incomplint el que s´havia compromès a fer, fa que, un dia sí i l´altre també, la nostra mar enterre vides humanes.

El teòleg Enric Vila, recentment ens convidava a "despertar els sentits per a descobrir les pors que ens colonitzen, personal, social i eclesialment" i d´aquesta manera poder acollir amb sol·licitud els qui fugen de la mort. També, en el mateix sentit, el frare dominic Martí Gelabert, en l´últim número de la revista Cresol, ens animava a "deixar el discurs religiós per a tornar a la tragèdia humana, que és més religiosa que el discurs. Sí, la tragèdia humana, o siga, la tragèdia de la imatge de Déu". I és que com ens recordava el P. Gelabert, i com ens ensenya l´Evangeli i el Magisteri de l´Església, i en particular el papa Francesc, no podem oblidar que si l´home és fet a imatge i semblança de Déu,"qualsevol atemptat contra la seua imatge és un atemptat contra Déu mateix". Per això l´evangelista Sant Mateu ens recorda que tot allò que fem (o deixem de fer) als més necessitats, ho fem o no, a Jesús mateix, cosa que hauria de tindre en compte el Sr. Rajoy i el seu govern.

Com ens recordava el Sr. Ribó en aquesta entrevista que em va agradar tant, malgrat que la Generalitat i molts ajuntaments del País Valencià han manifestat reiteradament la voluntat i la capacitat d´acollir refugiats, el Sr. Rajoy, està impedint aquesta mesura humanitària, amb la indecent política d´immigració i d´asil del seu govern.

La única explicació de la insensibilitat del Sr. Rajoy i dels seus ministres, és que el president i el seu govern viuen envoltats de luxe i de confort i per això no se n´adonen (o no volen adonar-se´n) del dolor dels refugiats. Són com el sacerdot i el levita de la paràbola del bon samarità (Lc 10:30-37) que passaren de llarg, sense apiadar-se de l´home malferit que es trobava a la vora del camí.

Seria interessant que els bisbes i els preveres valencians, que van denunciar amb duresa lleis com la del divorci, la de l´avortament o la del matrimoni homosexual o també la no renovació dels concerts a les escoles concertades, també denunciaren amb valentia el govern del Sr. Rajoy, per la seua indecent política amb els refugiats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT