diumenge, 2 de juliol del 2017

'La única iglesia que ilumina es la que arde' (VILAWEB/ONTINYENT, 27/06/2017)

Aquesta és la consigna, absurda i agressiva, de certes persones que, a part del seu dèficit democràtic i amb una actitud cristianofòbica, inciten l’odi d’una manera ben clara. Fins i tot, per més inversemblant que siga, hi ha una pàgina de facebook amb aquest lema, sense que cap organisme la tanque.

El 2011, la sra. Rita Maestre, actual regidora de l’ajuntament de Madrid, entrà a la capella de la Universidad Complutense de Madrid amb una actitud provocativa i sense cap mena de respecte per la llibertat de religió, que defèn, entre d’altres, la Declaració Universal dels Drets Humans. Ara fa un any, el juny de 2016, van ser diverses les pintades a favor de l’avortament, realitzades a la capella de la Universidad Autónoma de Madrid. I la nit del passat 22 al 23, de nou, la capella de l’Autónoma va ser atacada amb un objecte incendiari.

S’ha parlat molt, també a les Corts Valencianes, de la islamofòbia i del dret dels musulmans de ser respectats en les seues creences. Com també del respecte als homosexuals i a qualsevol minoria ètnica, sexual o cultural. Però trobe a faltar una declaració contundent pel que fa a la cristianofòbia, quan és ben manifesta la persecució dels cristians als països del Pròxim Orient i del Nord d’Àfrica. I és que davant d’un atemptat contra els palestins, es convoca una protesta, cosa que té el meu suport. Però davant els múltiples atemptats contra els cristians a Síria, a Irac o a Egipte, cap col·lectiu no alça la veu per protestar per aquest genocidi.

El mes d’octubre passat, el diputat de Compromís Paco Garcia Latorre presentà una moció en la Comissió dels Drets Humans de les Corts Valencianes per tal d’impulsar una iniciativa no de llei per la lluita contra la islamofòbia. Aquesta proposta del diputat de Compromís també animava a impulsar el Pla Valencià d’Igualtat de Tracte contra Delictes d’Odi. El diputat Paco Garcia recordava les agressions contra persones musulmanes, el vandalisme contra les mesquites i el ciberodi. Ben encertadament, Garcia Latorre remarcava que ‘la llibertat religiosa i de consciència, reconeguda per la Constitució Espanyola, empara la pràctica religiosa de les persones musulmanes, tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic’.

Aquesta mesura de les Corts Valencianes hauria de ser aplicada a qualsevol grup religiós, també al cristià, que sovint sembla que siga el centre de la diana d’atacs absurds i carregats d’odi.
És una irracionalitat dir que l’única Església que il·lumina la societat, és la que crema. L’Església il·lumina el nostre món amb la llum de l’Evangeli, que és Bona Notícia d’alliberament i de joia per als desvalguts i per als oprimits. L’Església, malgrat les equivocacions que ha tingut al llarg dels segles, sempre és al costat dels més dèbils de la nostra societat, servint i ajudant tots aquells que ho necessiten. Perquè, on va, majoritàriament, la gent necessitada sinó a Caritas, encara que també als Bancs d’Aliments i a la Creu Roja?

La solució a tot aquest problema d’atac a símbols cristians i d’odi i discriminació per motius religiosos (de qualsevol religió) és l’educació en el respecte i en la tolerància, la cultura de la pau i l’acceptació de la diversitat. Només així, fomentant tots aquests valors, construirem un món més respectuós amb aquells que ens són diferents. Perquè qualsevol mena de diferència i de diversitat, fa una societat més rica i més humana.

1 comentari:

  1. Aquest article ha estat publicat al Diari de Girona amb data 9 de juliol d'enguany. I amb el títol següent: INCITAR A L'ODI.

    ResponElimina

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT