dimecres, 20 de novembre del 2013

Angelelli, un bisbe màrtir, (LEVANTE-EMV, 20/11/2013)

El passat dia 4 començà el judici per l´assassinat del bisbe argentí Enrique Angelelli, ocorregut el 4 d´agost de 1976, mentre viatjava en una camioneta des de Chamical a La Rioja. Aquell assassinat, del qual ara s´acusa a l´excap del Tercer Cos de l´Exèrcit, va ser camuflat pel govern com un accident de tràfic. 

Angelelli va nàixer a Còrdova el 17 de juliol de 1923. El 1928 ingressà al seminari i va ser ordenat prevere a Roma, el 1949. De retorn a l´Argentina, treballà amb la Joventut Obrera Catòlica i la Joventut Universitària Catòlica. El 1961, el papa Joan XXIII el va nomenar bisbe auxiliar de Còrdova i com a tal va participar al Vaticà II. La seua fidelitat a l´Evangeli i la renovació conciliar que portà al bisbat, eren com l´aigua fresca en un poble assedegat de la bona nova de Jesús.

                                                                       Enrique Angelelli, fou assassinat el 4 d'agost de 1976

Els seus gestos profètics, la seua proximitat als pobres i a la classe obrera, feien d´ell un bisbe pastor, sol·lícit pel poble. Una vegada, convidat a beneir una comunitat religiosa en una pedrera de cal, va preferir compartir la taula dels obrers en compte de la dels amos. En una altra ocasió, en ser cridat a fer de mitjancer en un conflicte laboral, on els patrons pensaven que es posaria de part d´ells, el bisbe Angelelli els digué: «Si aquestes injustícies continuen, un dia, estarem junts al paredó: vostès per no haver practicat la justícia i nosaltres per no haver sabut defendre-la».

El 1968, en ser nomenat bisbe de La Rioja, deia: «Pregueu per mi perquè siga el bisbe de tothom, dels catòlics i dels no catòlics, dels qui creuen i dels qui no creuen. No vinc a ser servit sinó a servir. Per a servir, cal tindre una oïda atenta a l´Evangeli i l´altra al poble». La seua denúncia profètica molestava les classes dominants, ja que el bisbe Angelelli deia: «Existeixen uns que no tenen veu, que són marginats i explotats i altres, que tenen privilegis i que exploten als germans. Això ho vol Déu? No».

El bisbe Enrique va promoure escoles rurals i cooperatives, i denuncià el narcotràfic, la prostitució i les condicions laborals d´algunes finques. Cal dir que davant la campanya de difamació contra ell, va rebre el suport del papa Pau VI.

Quan el 24 de març de 1976 l´exèrcit argentí feu el colp d´Estat, alguns li demanaren que s´amagara. Però ell no ho va fer. El 4 de juliol assassinaren cinc religiosos i el 18, dos capellans. El 4 d´agost següent, Angelelli va ser assassinat, tot i que el Govern ho disfressà d´accident. La carpeta que portava el bisbe es va vore després al despatx del general Harguindeguy, ministre de Justícia.

El 4 d´agost de 2006, en l´aniversari de l´assassinat d´Angelelli, el cardenal Bergoglio, l´actual papa Francesc, presidí l´Eucaristia en memòria del bisbe i dels assassinats per la dictadura argentina. El cardenal Jorge Mario Bergoglio parlava d´una «Església que es va anar fent sang en Wenceslao, Carlos, Daniel [assassinats abans que Angelelli] i que finalment es va fer sang en el seu pastor».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT