divendres, 29 de novembre del 2013

Homilia del divendres XXXIVdurant l'any

Text de l'Evangeli (Lc 21,29-33): En aquell temps, Jesús posà als seus deixebles aquesta comparació: «Mireu la figuera i els altres arbres: quan veieu que comencen a brotar, coneixeu que l'estiu és a prop. Igualment, quan veureu que succeeix tot això, sapigueu que és a prop el Regne de Déu. Us asseguro que no passarà aquesta generació sense que tot això hagi succeït. El cel i la terra passaran, però les meves paraules no passaran».

                                    Ermita de Sant Iscle a Montserrat, 1887

En un clima de persecució, l’Evangeli de Sant Lluc que acabem de proclamar, ens presenta Jesús encoratjant i fent costat als deixebles, en el moment que siguin conduits a les sinagogues o a les presons, acusats de ser seguidors del Mestre.

La persecució, ahir i avui, ha estat sempre un tret característic de l’Església. Donar testimoni, més encara, ser testimoni de Jesús, ha portat els cristians al martiri. Des de Sant Iscle, patró secundari del nostre monestir, que avui recordem, fins al P. Joaquim Vallmajor, mossèn Joan Alsina, el P. Ellacuria i els seus companys de martiri, mossèn Antoni Llidó o el bisbe Òscar Romero, tots ells testimonis de Crist. I també els monjos màrtirs de Montserrat, beatificats el passat 13 d’octubre a Tarragona.

Davant la persecució, d’ahir i d’avui, amb germans nostres perseguits a Síria, Nigèria o Egipte, avui ressonen amb força en tots nosaltres les paraules de Jesús: “Sofrint amb constància us guanyareu per sempre la vostra vida” (Lc 21:12-19)

I és que la proclamació de l’Evangeli, amb la seva radicalitat, sempre incomoda la nostra societat, basada en l’èxit, el poder i la riquesa.

La fe proclamada amb valentia, porta els cristians a denunciar la injustícia i l’opressió. I és per això que els cristians resultem incòmodes per al poder. La fidelitat que Jesús ens demana, ens condueix per camins que no sempre són fàcils. Però malgrat les dificultats, sabem que “invocant el nom del Senyor”, com ens recorda Sant Agustí, els màrtirs i tots els cristians rebem la força de Jesús en el combat i en la lluita.

En moments de prova, de tribulacions, de sofriment i de persecució, cal, que ens mantinguem, pacientment, ferms en la perseverança. I esperar contra tota esperança, sabent que Jesús, el Déu-amb-nosaltres, és sempre present, fent-nos costat en el combat.

Que l’exemple del màrtir Sant Iscle ens encoratgi a viure la fe amb fidelitat a Jesús i a perseverar en l’anunci de Regne.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT