dissabte, 18 de juny del 2016

La Basílica del Salvador de Borriana (LEVANTE-CASTELLÓ, 16/06/2016)

Hui 16 de juny els cristians borrianencs celebren el tercer aniversari de la concessió de Basílica Menor a l’església del Salvador de Borriana.

Un mes abans d’aquesta data, el 17 de maig de 2013, festa de Sant Pasqual, patró del bisbat de Sogorb-Castelló, el bisbe Casimiro López va donar a conèixer el document de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, pel qual s’atorgava el títol de Basílica Menor a l’església del Salvador de Borriana. Aquest document, que va ser firmat pel papa Benet XVI el 26 de febrer de 2013, va ser entregat al bisbe Casimiro López uns dies després de la signatura, el 26 de març. D’aquesta manera, a partir d’aquell dia, la Basílica del Salvador de Borriana, s’uní en la lloança i en l’acció de gràcies a les altres tres Basíliques ja existents al bisbat de Sogorb-Castelló: Sant Pasqual, a Vila-real, el Lledó, a Castelló de la Plana i la catedral de Sogorb.


I va ser hui fa tres anys, el diumenge 16 de juny de 2013, quan en l’Eucaristia, a les 7 de la vesprada, l’església del Salvador de Borriana celebrà amb goig la concessió del títol de Basílica Menor per a aquest temple. Per a una comunitat cristiana que a partir d’aquell dia passà a tindre un vincle especial amb l’Església de Roma i amb el seu bisbe, el papa Francesc.

L’església del Salvador de Borriana, com va dir el qui aleshores era l’alcalde de la ciutat, José Ramón Calpe, és “la primera parròquia del nou Regne cristià, i la primera que el rei Jaume I va ordenar construir”. Restaurada amb motiu de l’exposició La Llum de les Imatges, presenta una bellesa extraordinària, amb un absis gòtic dels més bonics que he vist!

La concessió del títol de Basílica a l’església del Salvador, comportà per a la comunitat cristiana un aprofundiment en la vida de fe, en la formació litúrgica, en l’estudi i divulgació dels documents de la Santa Seu, així com també en la celebració dels temps litúrgics anomenats forts, d’Advent, Nadal, Quaresma i Pasqua. Així mateix, i per la comunió existent a partir d’aquell dia amb la Seu de Pere, prenen més relleu la celebració de les festes de la Càtedra de Sant Pere, el 22 de febrer, la festa dels Apòstols Pere i Pau, el 29 de juny i l’aniversari de l’elecció del successor de Pere o de l’inici del seu ministeri Petrí, actualment el 13 i el 19 de març respectivament.

La comunitat cristiana del Salvador, com a Basílica, ha de redescobrir que en l’Església, com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, “Jesús es troba amb els hòmens i les dones i els deixa sentir la seua Paraula, els crida a la conversió, els convida a la taula de l’Eucaristia, els infon l’alegria de la seua presència i els ensenya a estimar sense límits”.

Quan el 22 de novembre de 2012 vaig concelebrar l’Eucaristia a l’església del Salvador, amb el rector Pedro Cid, el prevere Antonio Losas, el salesià Pasqual Lluch i el poble de Déu, vaig poder compartir la fe d’una comunitat cristiana (enriquida amb la pregària i el testimoni del cardenal Tarancon) que és molt més que unes pedres venerables.


La nova Basílica del Salvador, nascuda al segle XIII com a comunitat cristiana, ha de fer present Jesús enmig del nostre món, i com ell, ha de continuar perdonant, curant les ferides i portant la pau i l’alegria al cor, per construir així una comunitat de pedres vives, una llar acollidora i oberta a tots.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT