dijous, 17 d’abril del 2014

El Tridu Pasqual (LEVANTE-EMV, 17/04/2014)

Hui Dijous Sant, amb l’Eucaristia vespertina, la missa de la Cena del Senyor, els cristians comencem el Tridu Pasqual, centre de l’any litúrgic i nucli de la nostra fe, ja que en aquests dies commemorem la Passió, la Mort i la Resurrecció del Senyor.

El Dijous Sant celebrem la institució de l’Eucaristia, del presbiterat i també el manament de l’amor, que ens deixà Jesús. És per això el dia de l’amor fratern, ja que l’Eucaristia és sagrament de l’amor, que es fa servei. Si els Evangelis sinòptics, Mateu, Marc i Lluc remarquen la institució de l’Eucaristia en aquest dia, l’evangelista Joan remarca el lavatori dels peus que Jesús, servidor de la comunitat eclesial va fer als deixebles, i ens demana que nosaltres també ho fem.

És també la nit del Dijous Sant, una nit d’adoració del Sagrament i d’agraïment pel do que Jesús ens ha fet: el pa i el vi com a aliment que enforteix la nostra fe, com diu Carles Salvador en un bonic poema seu: “Vós sou Aquell,/ Jesús diví/ que es dignà fer/ d’un tros de pa,/ d’un poc de vi,/ son Corpus ver/ per a consol,/ miracle gran,/ tot ple d’Amor!....Sou Ambrosia/ sou dolçament/ gran Aliment/ de cada dia./ Sou l’Home Déu/ mort en la creu:/ Eucaristia”.



El centre del Divendres Sant és la creu del Senyor, que presideix la celebració litúrgica de la vesprada. una creu i una passió que, com diu el P. Abat Josep Mª Soler, “continua encara en els seus membres del cos eclesial, en la humanitat”. Una creu que, malgrat ser un instrument de suplici, ja té una dimensió pasqual, perquè “l’instrument del patíbul es transfigura en estendard victoriós i en font de vida i d’alegria”, com diu el P. Abat de Montserrat. El Divendres Sant podem descobrir la grandesa de l’amor de Déu que es dóna a la creu, com deia Carles Salvador: “Vós sou Aquell/ Pasqual Anyell/ que va morir/ nafrat i bell,/ en creu clavat/ per redimir/ la Humanitat”. El Divendres Sant és un dia on també podem descobrir totes les creus del nostre món, on troben crucificats tants i tants germans nostres, que continuen la Passió de Jesús en la seua carn, en la seua vida.

En la creu de Jesús es manifesta el Déu del perdó que ens neteja del pecat, ja que com ha dit el papa Francesc, “La misericòrdia de Déu és una carícia per als nostres pecats”. I també deia el papa: “el perdó que ens dóna Déu són les ferides del seu Fill a la creu”. I així ho canten uns Goigs populars: “Per donar-nos nova vida/ fóreu nostre Redemptor/ sacrifici sense mida/ que denota el teu amor./ En suplici mai no vist/ hem estat al cel lliurats”.


I és la gran Vigília Pasqual, la Festa de les festes, quan en la foscor de la nit, el ciri pasqual il·lumina la tenebra i ens anuncia la victòria de la vida sobre la mort en la resurrecció de Jesús! És, com canta el Pregó Pasqual, “la nit que torna la gràcia, nit en que Crist, trencant els lligams de la mort, ha pujat victoriós dels inferns, nit benaurada, nit santa i poderosa, nit que uneix el cel i la terra, nit en que l’home retroba Déu”.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT