dilluns, 2 de desembre del 2013

L'Advent (LEVANTE-EMV, 01/12/2013)

Hui l’Església, plena de goig celebra l’inici de l’Advent, una paraula que ve del llatí Adventus i que significa, “arribada” o també “vinguda”. I és que els cristians preparem el Nadal, la vinguda de Jesús al nostre món en aquest temps d’espera i d’esperança, des de quatre diumenges abans del Nadal.

Durant l’Advent, l’Església, com el poble d’Israel, el poble de l’Aliança, espera amb fe, com els profetes, la vinguda del Messies, l’Emmanuel, el Déu-amb-nosaltres. 

L’Advent, temps amb el qual comença l’Any Litúrgic, va ser en un primer moment el temps d’espera per a la segona vinguda de Crist. Ja el 381, un cànon del Concili de Saragossa, feia referència a un període de tres setmanes de preparació a l’Epifania.



A Roma, a finals del segle V, ja hi havia un temps de preparació al Nadal. Però va ser el papa Gelasi, a la segona meitat del segle V, qui organitzà les Tèmpores de desembre. Finalment, al segle VI, ja quedà fixa’t el temps d’Advent en les quatre setmanes abans del Nadal.

L’Advent expressa el desig fervent dels profetes i de l’Església per la vinguda de Crist, tal com digué al monjo i cardenal, Schuster en el seu Liber Sacramentorum, quan definia el caràcter d’aquest temps, com “d’un sant entusiasme, d’un temps de reconeixement i de gratitud i d’un intens desig de la vinguda del Redemptor”.

L’Església prega i anhela la vinguda del Messies, ja que com ha dit el P. Josep Mª Soler, “L’espera del retorn del Senyor és part constitutiu de la identitat cristiana”. Sabem que Crist “ha vingut en la humilitat de la naturalesa humana, ve cada dia amagat darrere de tants vels i vindrà gloriós a la fi dels temps”. Això és el que celebrem a l’Advent!

Una de les tradicions del nord d’Europa que ja ha arribat al nostre País, a les famílies i a les parròquies, és la corona d’Advent amb quatre ciris, els quals s’encenen un cada diumenge d’aquest temps litúrgic. Una altra tradició és la del calendari d’Advent, amb les finestres corresponents, una per a cada dia, que van obrint-se a mida que passa l’Advent.

La litúrgia de l’Advent ens convida a esperar la vinguda de Crist, perquè quan arribe, “ens trobe vetlant en l’oració i cantant la seua lloança”, com diu la col·lecta del dilluns de la primera setmana d’Advent.

Per altra part, esperar el Senyor i acollir-lo, com ha dit el P. Josep Mª Soler, “no és una cosa que puguem fer en solitari. Ho hem de fer amb els germans que Déu mateix ens ha donat. Perquè junts, som paràbola de l’Església”.

El temps d’Advent ens urgeix a viure amb alegria i esperança, la vinguda de l’Emmanuel, el Déu-amb-nosaltres. L’Advent ens convida a somiar el millor somni, i a fer realitat: que s’acabe la violència, que cap poble no passe fam, que cap nació no siga oprimida, que s’acabe el sistema econòmic actual, que com ha dit el papa Francesc, és “injust de soca-rel”, i que el nostre món camine cap a la pau.  

Comencem hui un nou Advent, temps de renovació en l’espera d’aquell que ve a nosaltres  per transformar-ho tot!!    


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT