divendres, 2 de març del 2018

Mans Unides (VILAWEB/ONTINYENT, 09/02/2018)

Com cada segon divendres de febrer, i des de l’any 1963, hui dia 9 Mans Unides ens convida a participar en la jornada del dejuni voluntari, amb l’objectiu de sensibilitzar la nostra societat sobre el drama de la fam al nostre món. Aquest dia ens empeny a manifestar la nostra solidaritat amb aquesta entitat que lluita per eradicar la pobresa i les estructures injustes que perpetuen la injustícia de la fam al món.

Amb el lema: ‘Comparteix el que importa’, hui, en aquest dia de dejuni voluntari, la campanya de Mans Unides ens encoratja a lluitar contra la fam, un flagell que assota milions de persones a tot el món i que en ple segle XXI, encara provoca la mort de milers de dones, hòmens i xiquets. La tasca de Mans Unides consisteix a ‘acompanyar els més pobres, reforçar el dret a l’alimentació dels xicotets productors, contribuir al canvi cap a uns sistemes alimentaris més justos i educar per a una vida solidària i sostenible’. Mans Unides treballa també per fer possible l’accés als aliments per al consum humà, al mateix temps que impulsa sistemes de producció mediambientalment sostenibles, amb l’objectiu d’evitar la pèrdua dels aliments que encara es llancen a les escombraries.

Mans Unides ens recorda un fet dramàtic: 815 milions de persones continuen passant fam, la desnutrició infantil afecta 155 milions de xiquets menors de cinc anys i a més, 15,3 milions de persones van ser desplaçades a causa de les crisis alimentàries que generen els conflictes armats.
És per això que a finals de gener el papa Francesc envià un missatge al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, convidant l’elit política i econòmica a ‘assumir la responsabilitat’ per acabar així amb la pobresa que, encara hui, afecta milions de persones. El papa recordava en aquest missatge ‘l’imperatiu moral i la responsabilitat que ens concerneix a tots a crear les condicions apropiades perquè tothom visca de manera digna’.

Cal recordar que només fa uns dies, Caritas Europa també urgia els governs dels estats a preocupar-se per la gent que pateix: ‘Ja és hora que els governs i la Unió Europea donen prioritat a les persones’. Per això aquest informe demanava ‘detallar un full de ruta per promoure la garantia efectiva dels drets socials per a tothom’. Caritas demanava també ‘abordar les desigualtats entre i a dins dels països’, per tal de trobar una solució al patiment de la gent, ja que com deia aquest document ‘les persones no només són treballadores sinó éssers humans’. I també recentment, un informe d’Unicef diu que 50 milions de xiquets necessiten ajuda humanitària.

També en vigílies del Fòrum Econòmic de Davos, un informe d’Intermón-Oxfam donava a conèixer dades realment escandaloses. I és que l’1% més ric acapara el 82% de les noves riqueses. A Indonèsia, per exemple, els 27 hòmens més rics posseeixen més riquesa que 100 milions de persones juntes. A causa d’això, en els últims 30 anys s’ha produït un augment de la desigualtat d’ingressos en la majoria dels països.

Aquest mateix informe detalla un fet alarmant: el treball perillós i mal remunerat de la població fa que augmente la riquesa d’uns pocs en perjudici de la majoria. Pel que fa a les condicions laborals de les dones, encara hui són les més afectades, per les pitjors condicions de treball que tenen.
Hui Mans Unides ens convida a sumar-nos al seu projecte humanitari, per així donar una resposta als problemes que provoca la fam al món, a causa d’una triple causa: el mal ús dels recursos alimentaris i energètics, un sistema econòmic internacional que privilegia el benefici i exclou els més dèbils i un estil de vida i de consum que augmenta la vulnerabilitat i l’exclusió de les persones més fràgils de la nostra societat.

A més de la lluita contra la fam, Mans Unides també té, entre molts altres projectes humanitaris, el subministrament d’aigua potable a zones desèrtiques, l’escolarització dels xiquets, o la promoció de la dona.

Com ha dit el papa Francesc, el flagell de la fam ‘no pot ser considerat un fenomen normal al que cal acostumar-se, com si formara part del sistema’. Per això la campanya de Mans Unides pretén disminuir la fam al món i reforçar el dret a l’alimentació de les persones més pobres i més vulnerables del planeta.

La lluita contra la fam l’hem d’assumir com un deure ètic personal i com una responsabilitat de la societat civil per tal de garantir el dret a l’alimentació, un dret inherent a la dignitat de tota persona humana.

Entre tots hem d’acabar amb el flagell de la fam, com va demanar el papa l’octubre passat a la FAO, en defensar ‘una cultura de la solidaritat’, pel ‘dret de cada persona a ser alliberada de la pobresa i de la fam’. I és que com ha dit la Sra. Cristina Pardo, presidenta de Mans Unides, ‘és la primera vegada en sis anys que augmenta el nombre de persones que passen fam al món’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT