dilluns, 12 de març del 2018

L'estat actual de la medecina (VILAWEB/ONTINYENT, 10/03/2018)

Divendres 23 de febrer va tindre lloc a la Casa de la Cultura de Carlet la presentació del llibre del Dr. Ramon Trullenque Peris L’estat actual de la medicina. Perspectives de futur. L’acte de presentació d’aquesta obra tan interessant va comptar amb la participació, a més de l’autor, de Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València, de Bernat Nogués, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Carlet, de M. Josep Ortega, batlessa d’aquesta ciutat i del Dr. Ricard Fabra, cap clínic de Cirurgia de l’Hospital de València.

Aquesta obra del Dr. Trullenque, publicada per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, és ‘un crit reivindicatiu de la medicina, fonamentada no sols en la ciència, sinó en les relacions humanes entre metges i malalts, en la confiança, l’amistat, i en… l’amor’. Com diu la contraportada d’aquest llibre, ‘l’autor opina que cal fer tot el necessari perquè els malalts recuperen “el seu metge” i els metges recuperen “els seus malalts”’.

El llibre, el número 66 de la col·lecció Arxius i Documents, i de 407 pagines, està estructurat en tres capítols, dos pròlegs, un agraïment i una introducció i finalment una bibliografia ben completa.
Els dos pròlegs són, el primer, del professor Josep Cano Ivorra, cap del Servei de Cirurgia de l’Hospital General Universitari de València i el segon, del professor Fèlix Carbonell Ramon, catedràtic de Medicina Interna de la Universitat de València.

En la introducció de l’obra, el Dr. Ramon Trullenque presenta la justificació d’aquest llibre, els motius personals per fer-lo, els objectius i la metodologia d’aquest treball tan exhaustiu i tan interessant.

Ramon Trullenque és fill de Carlet, on h va nàixer el 1938. Fruit del seu treball d’investigació i de docència, a més del llibre present, són les obres ‘Història de Carlet’ i ‘Medicina i gènere. La incorporació de les dones a la medicina’.

L’amic Ramon Trullenque, ‘fill d’un metge de poble, d’aquells que tenien la consulta a casa’, va aprendre i molt de son pare, que és qui li va transmetre ‘la seua inquietud per la cultura i el sentit de servei que ha de tindre el metge respecte als malalts’. Però el Dr.  Ramon Trullenque, a més de ser fill de metge, ‘per si fóra poc’, com diu ell mateix, també és gendre de metge, un altre homenot ‘que em va ensenyar a conèixer i a tractar els malalts’. Com diu el Dr. Trullenque a la introducció del llibre, ‘aquests dos exemples foren els que dirigiren la meua formació i l’exemple que jo sempre he volgut imitar’.

 

El primer capítol d’aquesta interessant obra presenta la situació general de la medicina en l’actualitat, amb punts tan importants com els protagonistes de l’acte mèdic, els metges, els intermediaris, l’administració, la medicina actual, el lloc dels ciutadans i el balanç de l’estat actual de la medicina.
El segon dels capítols tracta dels objectius de l’actuació mèdica, temes tan interessants com prevenir, curar, alleujar i consolar, objectius de la medicina actual, evolució dels principis ètics de la medicina o el canvi necessari i els factors que justifiquen l’actual revisió.

Finalment el tercer capítol d’aquesta obra està dedicat a la medicina del futur i se centra  en punts com l’evolució actual de la medicina, les polítiques de salut, les alternatives a la medicina actual, una nova proposta alternativa, un nou projecte de metge, un nou projecte de societat i les perspectives d’un bon sistema públic de salut.

La passió del Dr. Trullenque per la sanitat, a més d’haver-la heretada de son pare i del seu sogre, li ve també del seu avi, Ramon Trullenque Esteve (1866-1925) qui estudià farmàcia a Madrid i va ser l’apotecari de Carlet. Va ser la passió per la natura de l’avi del Dr. Trullenque que el dugué a escriure nombrosos treballs, que encara romanen inèdits, i a presidir la Reial Acadèmia de Ciències Naturals a València. Per això fa uns anys el Dr.  Ramon Trullenque Peris va escriure la ‘Història de Carlet’ a partir de les ‘Anotacions per a una història de Carlet’ que va escriure el seu avi. Aquesta obra és la relectura que ha fet Trullenque Peris des d’unes ‘mirades diacròniques’ de l’apotecari Trullenque Esteve, tal com ho vaig subratllar en un article publicat a Vilaweb el 30 de setembre de 2013.

Com deia Marc Baldó en el tercer pròleg de l’obra ‘Història de Carlet’, escrita també pel Dr. Trullenque, ‘El prodigi d’aquest llibre és el de l’avi i el nét, però més del nét que de l’avi’, pel fet que Ramon Trullenque Peris ‘ha recuperat el text de l’avi i ha aportat investigació i anàlisi sobre el conjunt, fent-ne un bon repàs  de la Història de Carlet des de la perspectiva actual i també perquè aquest llibre trenca la inèrcia que ens atrapa a tots (menys a Trullenque Peris)’. És per això que aquella obra ‘enllaça dues mirades sobre la història de Carlet: la de l’apotecari naturalista i la del metge historiador’.

Ramon Trullenque Peris, metge cirurgià, ex-cap del servei de Cirurgia de l’Hospital General i ex-professor de la Universitat de València, arran la seua jubilació va estudiar Història en aquesta mateixa Universitat.

Ara, amb la publicació del llibre, ‘L’estat actual de la medicina. Perspectives de futur’, el Dr. Trullenque ens posa al davant els reptes i les dificultats que han d’afrontar els metges, per tal de fer possible, des de l’empatia amb els malalts, una medicina més humana i més pròxima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT