dimecres, 19 d’abril del 2017

Els murs són inhumans (VILAWEB/ONTINYENT, 14/04/2017)

Així s’expressava el P. Arturo Sosa, nou Prepòsit General de la Companyia de Jesús, amb motiu de la política migratòria del president dels EUA. I és que la iniciativa de Donald Trump només crearà més tensió i més sofriment.

Una altra veu d’Església que ha denunciat l’actitud de Trump (una actitud que es repeteix a l’Estat espanyol a Ceuta i a Melilla) ha estat l’editorial del setmanari de l’arxidiòcesi de Mèxic Desde la Fe. Aquesta publicació advertia que la mesura de Trump, amb el mur entre Mèxic i els EUA va ‘contra els valors dels americans i dels cristians’. L’Església mexicana, en aquest editorial, ha qualificat, amb valentia, de traïdors els empresaris mexicans que ajuden a construir el mur. La denúncia valenta i profètica d’aquest editorial presenta com a immoral qualsevol ‘empresa amb intenció d’invertir en el mur del fanàtic Trump’. L’Església mexicana denuncia fins i tot els accionistes de les empreses que vulguen construir el mur, acusant-los de ‘traïdors a la pàtria’, ja que col·laborar en la construcció del mur és afavorir ‘un projecte fanàtic’.



L’editorial acaba afirmant que ‘quan no hi ha un delicte provat, qualsevol deportació és una mostra de terror’, per la qual cosa el mur de Trump esdevé ‘un monument d’intimidació i de silenci, d’odi xenòfob per a fer callar la veu dels treballadors mal pagats i maltractats, de famílies desprotegides i de persones violentades’. Per això l’editorial del setmanari mexicà Desde la fe denuncia la construcció del mur, pel fet que és ‘un retrocés dels anhels més nobles de la humanitat’, a més de ser també ‘el preludi de la destrucció dels valors de la democràcia i dels drets socials’.

Denúncies profètiques com la del setmanari de l’arxidiòcesi de Mèxic són les que fan més creïbles l’Església, que sempre, com Jesús de Natzaret, ha d’estar al costat dels qui pateixen, per ser la veu dels qui no tenen veu.

Els gestos, com el d’aquest editorial, parlen més que les paraules i que els discursos buits i políticament correctes. És així com va actuar Jesús, denunciant la hipocresia dels mestres de la Llei i dels fariseus. I és que mantenir-se en silenci davant l’amenaça del mur de Trump, que vulnera les relacions entre els estats i la pau, seria inhumà i anticristià.

L’actitud de l’Església diocesana de Mèxic de mostrar-se molt crítica amb les més de cinc-centes empreses asteques que tenen interès a proveir ciment o a il·luminar aquest mur, diu molt a favor d’aquesta Església, que també ha censurat la reacció tèbia de l’executiu d’Enrique Peña Nieto contra les companyies que volen participar en aquest projecte infame.

Cal recordar que el president Trump ha sol·licitat al Congrés dels EUA més de 4.500 milions de dòlars del pressupost per començar aquest projecte. Si tenim en compte els 2.000 quilòmetres del mur que s’han de construir, aquesta empresa de Trump podria superar els 15.000 milions de dòlars.
Tant el president Trump com les empreses que volen l’adjudicació de les obres d’aquest mur, haurien de recordar les paraules del papa Francesc quan ens demana de construir ‘ponts i no murs’, ja que els murs exclouen i aïllen, mentre que els ponts fan possible el diàleg i la cooperació entre els pobles.
Com ha dit el professor Francesc Torralba, ‘tindre el valor d’acollir el foraster, de fer-li un lloc, d’aprendre de la seua saviesa i del seu viatge, és una exigència ètica, un gest que dóna qualitat humana a una societat’.

Durant la Setmana Santa no hem recordat només els fets que van tindre lloc a Jerusalem fa dos mil anys. La Setmana Santa és la commemoració de la passió, la mort i la resurrecció de Jesús, que té lloc també als nostres dies en la passió i la mort de tantes persones maltractades pel poder o marginades per la societat. Per això Jesús continua morint en tots aquells que són ajusticiats, marginats o oblidats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

P. Oriol M. Diví (Catalunya Religió, 12/02/2024)

  Discret i senzill, atent, humil i acollidor. Aquests eren alguns dels trets més significatius del P.   Oriol M. Diví , monjo de Montserrat...

MONTSERRAT