dilluns, 3 d’abril del 2017

Diumenge Cinqué de Quaresma (LEVANTE-EMV, 02/04/2017)


En aquest últim diumenge de Quaresma, abans de començar la Setmana Santa, la litúrgia ens presenta enguany un Evangeli que, com el de la Samaritana i el de la curació del cec de naixement, forma part d´una catequesi baptismal.

L´Evangeli de la resurrecció de Llàtzer (Jo 11:1-45), com els Evangelis dels dos diumenges anteriors, té com a nucli central, la fe. Si els veïns i els coneguts de la Samaritana van creure en Jesús i també el cec de naixement hi va creure, hui la fe torna a ser el centre d´aquest Evangeli. I és que després de la mort de Llàtzer, Jesús es presentà a Marta, la germana del difunt, com aquell que dóna la vida "Jo sóc la resurrecció". I per això afegí: "Qui creu en mi, encara que haja mort, viurà; i tot aquell qui viu i creu en mi no morirà mai més. Ho creus això?".

La fe que es dóna als catecúmens en el baptisme, és la fe en el Crist, que és la resurrecció i la vida. Per això el diàleg de Jesús amb Marta suscita la professió de fe d´aquesta: "Sí, Senyor, jo crec que vós sou el Messies, el Fill de Déu que havia de vindre al món".


Aquesta conversa de Jesús amb Marta, centrada en la fe, continuà davant del sepulcre del difunt. Va ser quan Jesús va demanar que tragueren la pedra que tancava la tomba de Llàtzer, que Marta li digué que el seu germà ja feia quatre dies que havia mort. Però Jesús afirmà: "No t´he dit que si creus, voràs la glòria de Déu?". I una vegada més, les paraules de Jesús, són les que ell adreçà a Déu el seu Pare, per tal que aquells que l´escoltaven, cregueren: "Jo sé que m´escolteu, però ho he dit per la gent que m´envolta perquè creguen que vós m´heu enviat". De fet, la resurrecció de Llàtzer va fer que "molts jueus que havien anat a casa de Maria i van vore el que havia fet" Jesús, "van creure en ell".
Comentant aquest Evangeli de la resurrecció de Llàtzer, el papa Francesc ens diu que "la vida dels qui creuen en Jesús, després de la mort serà transformada en una vida nova, plena i immortal". És la fe en la resurrecció allò que dóna esperança a la nostra vida. I és això el que celebrarem en el Misteri Pasqual.

Aquest Evangeli de la resurrecció de Llàtzer ens parla del baptisme, que és immersió en la mort i en la resurrecció de Crist. Així ho expliquen les Catequesis de Jerusalem: "Vau ser conduïts a la sagrada piscina baptismal, de la mateixa manera que Crist va ser portat des de la creu al sepulcre". I és que els catecúmens eren preparats per al baptisme, que es feia per immersió, amb aquestes catequesis, perquè comprengueren que ser batejats en el nom del Pare, del Fill i de l´Esperit Sant, era fer l´experiència pasqual de mort i de resurrecció. El text d´aquestes catequesis continua així: "vau ser submergits tres vegades en l´aigua, i tres vegades en vau ser trets; i amb això vau significar d´una manera simbòlica, els tres dies que Crist va estar al sepulcre". Els catecúmens entenien que "amb la primera eixida de l´aigua vau imitar el primer dia que Crist va estar en el sepulcre, i, amb la immersió, vau imitar la primera nit. Ja que, de la mateixa manera que de nit no veiem res i, en canvi, de dia ens trobem en plena llum, així també quan estàveu submergits no vèieu res, com si fóra de nit, però en eixir de l´aigua va ser com si eixíreu a la llum del dia". Per això, continua la catequesi, "aquella aigua salvadora va ser per a vosaltres, alhora, sepulcre i mare", ja que per l´aigua del baptisme els catecúmens naixien a la vida de la fe.

Aquest últim diumenge de Quaresma abans de la Setmana Santa, és una crida a tots els cristians a morir amb Crits, per tal de ressuscitar amb ell. Per això en l´etapa final del camí quaresmal, l´Evangeli de la resurrecció de Llàtzer ens posa la davant el misteri de mort i de resurrecció, que celebrarem en el Tridu Pasqual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

P. Oriol M. Diví (Catalunya Religió, 12/02/2024)

  Discret i senzill, atent, humil i acollidor. Aquests eren alguns dels trets més significatius del P.   Oriol M. Diví , monjo de Montserrat...

MONTSERRAT