diumenge, 9 d’abril del 2017

Diumenge de Rams (LEVANTE-EMV, 09/04/2017)


Després dels cinc diumenges de Quaresma, hui, amb el Diumenge de Rams, comencem la Setmana Santa, que per als cristians és el centre de tot l´any litúrgic, ja que durant aquests dies celebrarem el Misteri Pasqual: la passió, la mort i la resurrecció del Senyor.

En un dels seus articles més bonics, titulat: "Mireu l´Anyell de Déu", mossèn Vicent Micó, de Turballos, ens parla de l´anyell pasqual, que "sacrificat en el Nou Testament és el Crist". És això el que des de hui, dia de Rams, i fins al diumenge de Pasqua (i més en concret del dijous sant al diumenge de Resurrecció) celebrarem: l´amor de Jesús que s´ofereix en l´ara de la creu i que és glorificat pel Pare en la resurrecció. Mossèn Vicent Micó referint-se al Senyor, l´Anyell de Déu sacrificat per nosaltres, ens diu que Jesús es va oferir a la mort "perquè estima tots els éssers humans sense mesura. I per això mor, per a llevar-nos el pecat. Perquè només l´amor neteja els pecats, les malifetes de tota mena o la maldat".

Durant aquests dies sants, on el dijous celebrarem la Cena del Senyor, el divendres la passió i l´adoració de la creu i finalment la nit del dissabte la gran Vigília Pasqual, els cristians, com diu mossèn Vicent Micó, "en la mesura que ens convertim en anyell de Déu, som seguidors del Crist", i per això units a ell "completem la passió i la mort del Salvador".

El Misteri Pasqual que celebrarem aquests dies sants, ens fa descobrir en Jesús, "el gra de blat colgat en el solc que mor" i que precisament per la seua mort, "es multiplica convertit en espiga, signe de resurrecció". És la Pasqua, que significa, el pas de la mort a la vida, de la creu a la tomba buida, del sepulcre a la resurrecció.

I com a preludi o introducció del Tridu Pasqual, hui Jesús, el Fill de David, és aclamat pel poble en la seua entrada a Jerusalem com a "beneït" i "Rei d´Israel". Per això hui la litúrgia posa en la processó que fem fins al temple, amb les branques d´olivera per aclamar Jesús, el psalm 23, que presenta l´entrada del Senyor al santuari: "Portals, alceu les llindes, engrandiu-vos portalades eternes, que ha d´entrar el rei de la glòria". Aquesta processó també ens fa caminar amb el psalm 46, que canta la reialesa del Senyor: "Canteu a Déu, canteu-li, canteu al nostre rei, que és rei de tot el món, canteu a Déu un himne". La litúrgia continua amb la lectura de l´Evangeli de l´entrada de Jesús a Jerusalem, enguany en la versió de l´ evangelista Sant Mateu (Mt 21:1-11) per així aclamar el Rei d´Israel. Com ens relata aquest Evangeli, l´Església, hui, com fa dos mil anys, beneeix el Senyor amb l´Hosanna al Fill de David.


L´Eucaristia, una vegada l´assemblea ha entrat al temple, continua amb la lectura d´un fragment del profeta Isaïes (Is 50:4-7), a la qual el poble respon amb unes estrofes del psalm 21 i després es proclama el fragment de la carta als filipencs (Fl 2:6-11) referents a Jesús, obedient fins a la mort i una mort de creu i exalçat per Déu. La passió del Senyor, enguany segons Sant Mateu, ens posa al davant l´ofrena de Jesús al Pare, des de l´últim sopar, la pregària de Jesús a Getsemaní i la seua detenció, la seua compareixença davant Caifàs i el governador Ponç Pilat, la condemna, la crucifixió i la mort i l´enterrament del Senyor.

Celebrar el Misteri Pasqual de la mort i de la resurrecció de Jesús, és proclamar el misteri de la nostra fe. Celebrar el Misteri Pasqual és aclamar i reconèixer el Déu que en Jesucrist, vencedor de la mort i del pecat, ens salva.

El 19 de març de 1978, diumenge de Rams, l´arquebisbe màrtir de San Salvador, Òscar Romero animava el poble de Déu a no viure la Setmana Santa únicament "com a record del passat, sinó amb esperança", per així fer present "la veu de Déu, la veu de Crist que ve a redimir-nos". Déu, com recordava l´arquebisbe Romero, "ens diu que no s´ha d´emmudir la veu i el crit del just", ja que la Setmana Santa que hui comencem, no és per a "predicar el conformisme", sinó per a "matar els brots d´avarícia, de cobdícia, de supèrbia, d´orgull", perquè d´aquesta manera "puga sorgir en nosaltres un home nou, per construir una civilització nova, la civilització de l´amor".

El diumenge de Rams, com a pòrtic de la Setmana Santa, ens avança ja el drama de la Passió i la Mort del Senyor. És així com el poeta Carles Salvador, al seu llibre, "Les festes de Benassal", ens transmet el cant d´aquest poble en el diumenge de Rams: "Dumenge serà dumenge,/dumenge serà de Rams./ Les taules estan parades/ tant de fulles com de rams./ Ja s´assente el bon Jesús,/ ja fa aquells sospirs tan grans./ Què sospires bon Jesús?/ Lo que tinc que sospirar./ Que és el dijous de la Cena/ i em nugaran a un pilar,/ i si demano què beure,/ fel i vinagre em daran;/ si demano què minjar,/ dos mil assots em daran./ La Marta i la Madalena/ detràs em vindran plorant/ en sa rosa cabellera,/ i los peus m´eixugaran".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT