Hui 22 de juliol serà el primer any que celebrarem la festa de Santa Maria Magdalena, ja que fins ara només se celebrava com a memòria. Ha estat per exprés desig del papa Francesc, que aquesta memòria de Santa Maria Magdalena que celebrem cada any el 22 de juliol, passe, a partir d´enguany, a ser festa en el calendari romà.
A la litúrgia de l´Església hi ha diversos nivells o graus de celebracions. En primer lloc tenim les solemnitats (el grau més alt en les celebracions litúrgiques) com Pasqua, Pentecostès, Nadal, l´Epifania o l´Assumpció de la Mare de Déu entre d´altres. També celebrem les solemnitats de Sant Josep, Sant Joan Baptista o l´Anunciació del Senyor.
En segon lloc tenim les festes, com la del Baptisme del Senyor o la Transfiguració, l´Exaltació de la Santa Creu, la Sagrada Família, la Dedicació de la Basílica de Sant Joan del Laterà (que és la catedral de Roma) o sants com Sant Martí, Sant Esteve, els Sants Innocents o els Apòstols i els Evangelistes.
Després hi ha les memòries, en les quals recordem un sant concret, com Sant Antoni Abat, Santa Clara, Sant Tomàs d´Aquino, Sant Atanasi, Sant Cebrià, Sant Francesc d´Assís, Santa Teresa de Jesús, Sant Francesc Xavier o fins ara, Santa Maria Magdalena.
I finalment tenim els dies de fèria en els quals no commemorem cap sant ni cap celebració en particular i per això els textos eucològics de la missa, són els del diumenge d´aquella setmana.
I finalment tenim els dies de fèria en els quals no commemorem cap sant ni cap celebració en particular i per això els textos eucològics de la missa, són els del diumenge d´aquella setmana.
El papa Francesc ha volgut, i així ho ha recollit el decret promulgat per la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagrament, que Santa Magdalena se celebre com se celebren les festes dels Apòstols, ja que aquesta dona va ser la qui va rebre de Jesús l´encàrrec d´anunciar la Resurrecció als Apòstols. D´aquesta manera s´exalça la fe d´aquesta dona i es dóna una més gran rellevància a la seua missió. I és que en la Magdalena veiem aquella dona que, com a bona deixebla, mostrà un gran amor a Jesús i per això també va ser estimada tan per ell. Maria Magdalena ens és un exemple d´autèntica evangelitzadora, ja que portà l´anunci de la Bona Nova als Apòstols.
Per això, en un article a L´Osservattore Romano, titulat "Apostolorum Apostola", monsenyor Arthur Roche, arquebisbe Secretari de la Congregació per al Culte Diví, assenyala que la decisió del papa de celebrar Santa Maria Magdalena com a festa i no només com a memòria com fins ara, "s´inscriu en el context de reflexió més profunda sobre la dignitat de la dona, la nova evangelització i la grandesa de la Misericòrdia Divina". Per això "és just que la celebració litúrgica d´aquesta dona, tinga el mateix rang de festa dels Apòstols en el Calendari Romà", ja que ens és exemple i model per a les dones en l´Evangeli.
A vegades Maria Magdalena s´ha identificat (amb una confusió sense fonament) amb altres personatges del Nou Testament, com la dona pecadora i també amb Maria de Batània, de tal manera que s´han arribat a relacionar entre si les tres cares, suposant que eren la mateixa persona. Actualment l´Església distingeix aquestes tres dones com a persones diferents, i ja no identifica la Magdalena ni amb la dona pecadora ni tampoc amb Maria de Betània.
Cal recordar que hi ha, per una part, un primer personatge: la dona pecadora anònima que ungí els peus de Jesús a casa de Simó el Fariseu (Lc 7:36-50). Un segon personatge és Maria de Betània, germana de Llàtzer i de Marta, que trobem en la resurrecció del seu germà (Jo 11) i també quan aquesta dona vessà el perfum sobre el Senyor, eixugant-li els peus amb els seus cabells (Jo 11:1 i Jo 12:3). Maria de Betània també la trobem als peus de Jesús, escoltant les seues paraules, mentre la seua germana Marta s´afanyava en preparar el menjar (Lc 10:38-42). Finalment, el tercer personatge és Maria Magdalena, deixebla de Jesús, present al peu de la creu i anunciadora de la resurrecció del Mestre.
Patrona de diverses viles del País Valencià com L´Orxa, Santa Magdalena de Polpís, Tibi, Sollana, Novelda, l´Olleria i el Poble Nou de Benitatxell i copatrona de Banyeres de Mariola Santa Maria Magdalena ens és, també hui, testimoni de l´amor de Déu, ja que amb la seua vida va esdevenir missatgera de la resurrecció del Senyor.
Que Santa Maria Magdalena, la primera en anunciar la resurrecció del Senyor, ens ajude a ser missatgers de la Bona Nova del Regne i que l´Església reconega la missió important que tenen les dones en l´anunci de l´Evangeli.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada