diumenge, 24 de juliol del 2016

El bisbe Deig i la conferència de Prada (JULIOL-AGOST, SAÓ 2016)


El títol de la conferència pronunciada pel bisbe Antoni Deig en un dels seminaris de la Universitat d’Estiu de Prada de Conflent, el 22 d’agost de 1991, ara fa 25 anys, era: “Reestructuració de les Esglésies als Països Catalans. Bisbats i institucions comuns”.


El bisbe Deig va preparar una intervenció on, partint de la realitat històrica de les diòcesis catalanes, proposà una nova reestructuració d’aquests bisbats: els ja existents de Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Urgell, Tortosa, Solsona i Barcelona, i la creació de dos bisbats nous: Terrassa-Sabadell i Vilafranca del Penedès. La proposta de Deig també contemplava que les diòcesis de Mallorca, Menorca i Eivissa, sufragànies de l’arquebisbat de València, formaren una Província Eclesiàsticament pròpia, com seria més lògic i no que depengueren de l’arxidiòcesi de València.

Després d’una primera part sobre les notes històriques en la formació i evolució de les diòcesis catalanes, el bisbe Deig proposà la conveniència d’una Conferència Episcopal Catalana, ja que “a una realitat nacional catalana li correspondria una Església amb personalitat pròpia, dotada de recursos propis, d’institucions adequades, de personal necessari, de centres de reflexió per estudiar la realitat, planificar l’actuació”. Deig pensava en una CEC no només de nom, sinó de dret i de fet, ja que el Cànon 448/2 deixa oberta la possibilitat d’una conferència episcopal per a un territori menor que l’estatal. De fet, el Dret Canònic preveu que les conferències episcopals no s’hagen de circumscriure necessàriament a una estat, com podem vore al Regne Unit, amb tres conferències episcopals: Irlanda del Nord, Gal·les i la resta de la Gran Bretanya.



Deig demanà iniciatives i formes de cooperació, que portaren a “un desmarcament progressiu de Madrid i a un enfortiment de la identitat i de la personalitat de l’Església Catalana”.

La proposta del bisbe Deig es va polititzar, tot i que la decisió del bisbe Antoni estava en consonància amb el document dels bisbes catalans: “Arrels Cristianes de Catalunya”.

La reacció a la conferència de Deig, com ha escrit Josep Pont, va ser “tan gran (fins i tot va rebre violentes amenaces), que Deig, acompanyat de l’arquebisbe Pont i Gol, mossèn Josep Mª Pairot i mossèn Jordi Orobig, es va refugiar en un xalet que un oncle de la meua esposa Lluïsa, tenia al Grau de Castelló”.  

En aquella conferència, amb un fort ressò mediàtic, Deig només proposava que s’estudiara la possibilitat de crear una Conferència Episcopal Catalana, i que si calia, algú la demanara, atès que era possible.


Però mig any després de la conferència del bisbe Deig a Prada, concretament el febrer de 1992, els bisbes catalans varen descartar la proposta del bisbe Antoni. I així estem encara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT