diumenge, 7 de maig del 2017

Diumenge Tercer de Pasqua (30/04/2017)


En aquest tercer diumenge de Pasqua la litúrgia ens presenta el trobament de Jesús amb els deixebles d´Emaús (Lc 24:13-35), als quals va animar la fe i l´esperança, ja que aquells dos hòmens caminaven abatuts per la mort del mestre. D´aquesta manera Sant Lluc ens fa vore que és en la comunitat cristiana que Jesús s´hi fa present, per enfortir el nostre camí de fe.



Va ser de camí a Emaús on Jesús, sense que fóra reconegut, es va trobar amb dos hòmens cansats i desanimats que ja ho donaven tot per perdut. Per això en preguntar-los el Senyor de què parlaven durant el camí, ells, amb un posat trist, s´estranyaren que Jesús (a qui no van reconèixer) ignorara què havia passat aquell divendres amb la mort del profeta de Natzaret. I va ser Jesús mateix qui "els va interpretar el que es referia a ell en totes les Escriptures". D´aquesta manera Jesús va fer renéixer en el cor d´aquells dos hòmens la fe que havia minvat en ells i per això passaren del cansament a l´esperança, de l´abatiment a la joia, dels dubtes a la fe, de la incertesa a la confiança. Entusiasmats per la paraula de Jesús, els dos deixebles en arribar a Emaús van demanar a aquell desconegut que no continuara el seu camí sinó que es quedara amb ells a sopar. Jesús, que acceptà la invitació, "es posà amb ells a taula, prengué el pa, digué la benedicció, el partí i els el donà". Va ser en el moment de la fracció del pa, que els dos hòmens van reconèixer el Mestre. I és que el trobament amb el Senyor és sempre una experiència única, que transforma la vida d´aquells que es deixen trobar per Jesús.

Per tal de ser testimonis de la resurrecció del Senyor els cristians hem de deixar-nos acompanyar per Jesús, perquè la seua paraula faça més forta la nostra fe i amb el pa de l´Eucaristia augmente la nostra esperança i la nostra caritat. Per això els cristians hem de fer de l´Església un nou camí d´Emaús, que siga trobament i experiència amb el Senyor Ressuscitat i amb els germans. Tots hem d´afavorir en l´Església un diàleg fratern per fer una experiència de fe, en la qual puguem reconèixer en l´Eucaristia i en l´Escriptura (com els deixebles d´Emaús) la força i el camí que ens porten a la comunió fraterna.

Els cristians hem de proclamar que la nostra fe es manifesta en el testimoniatge de la resurrecció del Senyor. I com els deixebles d´Emaús, que van fer aquesta experiència de fe, no llegint un text sinó amb el contacte amb Jesús, també nosaltres hem de deixar que el Senyor transforme i renove la nostra vida de creients.

Jesús Ressuscitat, amb la seua Paraula i amb el pa i el vi de l´Eucaristia, ens allibera de totes les opressions que ens esclavitzen. I per això ens demana que, una vegada alliberats, lluitem units a la seua resurrecció, per tal de ser així cristians autèntics, testimonis de fe, per tal d´anunciar la bona nova de Pasqua.

Com ens va dir el papa Francesc el diumenge de resurrecció: "Crist viu" i "l´heu d´anunciar amb el cor". I és que després de fer l´experiència del trobament amb el Ressuscitat, com ho van fer els deixebles d´Emaús, cal que anunciem la Bona Nova del Regne al nostre món. És Jesús mateix que seu amb nosaltres a taula i ens parteix el pa que alimenta i nodreix la nostra fe. I és amb el pa partit, repartit i compartit, que hem de fer de l´Església una llar que, amb les portes obertes a tothom, esdevinga signe de fraternitat, de comunió, d´esperança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT