divendres, 4 de novembre del 2016

Llibertat, igualtat… i fraternitat? (VILAWEB/ONTINYENT, 04/11/2016)

Aquest va ser el lema de la Revolució Francesa, que posteriorment ha esdevingut el de la República Francesa i, curiosament, també el de la República d’Haití. Dic curiosament pel que fa al país caribeny ja que en aquest poble, assotat per la pobresa i pels desastres naturals (el terratrèmol de 2010 i l’huracà Matthew d’aquest mes d’octubre), no hi ha ni llibertat, ni igualtat, ni fraternitat.

He recordat aquest lema de la Revolució Francesa perquè fa uns dies la sra. Manuela Carmena, abtlessa de Madrid, va participar en un acte (‘Somiem la ciutat, la construïm junts’) organitzat per la Universitat de Comillas, la universitat dels jesuïtes.

Després d’unes paraules de benvinguda del jesuïta P. Julio J. Martínez, que defensà el ‘diàleg que és intercanvi honest i sincer de paraules i de discursos, per discernir, per conèixer millor la realitat i per servir millor’, la batlessa Manuela Carmena va insistir en la necessitat de tindre uns ‘governs transparents, participatius, on no hi haja cap mena de corrupció’. Per això digué que la seua preocupació com a batlessa és ‘cuidar els veïns, els ciutadans’ i ‘estimar-los’. La batlessa Manuela Carmena també es va mostrat preocupada per l’agressivitat creixent que hi ha a la nostra societat, i demanà el control de la violència ‘per tal de poder-la evitar’.

Però la part del seu discurs que més em va agradar fou quan la sra. Manuela Carmena afirmà que ‘no és possible fer una tasca de progrés si no recuperem un humanisme, si no recuperem la fraternitat’. Per això la batlessa digué que ‘les revolucions fracassen, perquè demanen llibertat, igualtat, però s’obliden de la fraternitat’.

Trobe que l’anàlisi de l’alcaldessa de Madrid és molt encertat. El nostre món necessita més llibertat i més igualtat, però encara més que tot això, necessita fraternitat. Perquè sense la fraternitat, l’altre, com deia l’escriptor Jean Paul Sartre, sempre serà l’infern. I sense fraternitat, com deia Plaute, l’home serà sempre un llop per a l’home.

El cristianisme, malgrat les pròpies incoherències i els errors que hem comès els cristians al llarg de la història, ens encoratja a veure l’altre no com un enemic, ni tant sols com un adversari, i molt menys com l’infern, sinó com un germà. La fraternitat que Jesús va oferir en la seua predicació constitueix el nucli de la nostra fe. I és que el manament nou de l’amor ens fa germans els uns dels altres: ‘Aquest és el meu manament: que us estimeu els uns als altres, tal com jo us he estimat’ (Jo 15:12 ). I és que com ha dit el papa Francesc, ‘qui vulga viure amb dignitat i plenitud, no té altre camí que reconèixer l’altre i buscar el seu bé’. I això només s’aconsegueix veient l’altre com a germà.

Certament que les relacions personals i internacionals canviarien i molt, si a més de lluitar per la llibertat i per la igualtat, lluitàrem també per fer possible la fraternitat entre pobles i cultures.

Amb un gran sentit comú, i sense cap mena d’anticlericalisme, Manuela Carmena afirmà també que ella no és creient, ‘però he acceptat de participar en actes religiosos perquè crec que a molts ciutadans de Madrid els agrada que la seua batlessa estiga en un acte religiós’. De vegades, per un respecte (que cal tindre) a l’article 16 de la Constitució Espanyola que proclama la aconfessionalitat de l’Estat, alguns polítics, ben lícitament, renuncien a assistir (no a presidir-los) a actes religiosos com ara processons o misses. Però la sra. Carmena, sensible a una part de la ciutadania, també vol fer-se present, si la conviden (ja que ella no és creient) a actes religiosos, sense cap mena d’escarafalls.

Uns dies després de llegir aquest discurs de la sra. Carmena, el diari Levante (21 d’octubre 2016) publicava un interessant article, ‘La igualtat ens farà feliços’ del senyor Alberto Ibáñez, on feia referència al dia dels hòmens per la igualtat. És veritat que la igualtat ens farà feliços. Com també ens farà feliços la llibertat de les persones i dels pobles. Però és la fraternitat allò que farà que el nostre món siga diferent: més just, més lliure, més harmònic, allunyat de la mentida, de la corrupció, de la violència. Tant de bo que les paraules encertades de la sra. Carmena en la defensa de la fraternitat, és a dir, de l’humanisme, arrelen en la nostra vida.

[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT