dimarts, 15 de novembre del 2016

El papa demana perdó als pobres, LEVANTE-EMV, 15/11/2016)


El divendres 11 de novembre, el papa Francesc va rebre en audiència a l´aula Pau VIè, milers de pobres, persones que viuen al carrer en una situació de fragilitat. Precisament va ser l´11 de novembre quan celebràvem la festa de Sant Martí, aquell jove que quan encara no havia estat batejat, en vore un pobre que passava fred, sol·lícit per la necessitat d´aquell home, li va donar la meitat de la seua capa per tal que s´abrigara.

En aquest acte, el papa Francesc va voler demanar perdó als pobres per la indiferència de molts cristians, davant les necessitats dels qui pateixen. El papa va començar per demanar perdó als pobres, per ell mateix, per si "he dit coses que els han ofès o si no he dit coses que hauria d´haver dit".

En un discurs improvisat en espanyol, el papa també demanà perdó als pobres "en nom dels cristians que no són capaços de llegir els Evangelis" i que per això mateix no saben descobrir la pobresa en aquest llibre. El papa també demanà perdó "en nom dels cristians, que davant un pobre o una situació de pobresa miren cap a una altre lloc".
Per al papa Francesc, el perdó dels pobres per a tants cristians que som insensibles al sofriment de la humanitat, és "com aigua beneïda que ens netejarà, per ajudar-nos a tornar a creure que al cor de l´Evangeli hi ha la pobresa", i així descobrir en aquestes persones el mateix Crist.

En aquest acte organitzat per l´associació "Germà" i per la comunitat de Sant Egidi, el papa convidà aquelles persones que viuen en la més extrema fragilitat, a somiar "que el món pot canviar", gràcies a una sembra "que naix del cor".

El papa Francesc sempre ha estat molt sensibilitzat per les diverses formes de pobresa. Per això el 8 de maig de 2011 a la ciutat de Rosario, comentant el fragment dels deixebles d´Emaús (Lc 24:13-35), i la paràbola del bon samarità (Lc 10:30-37) en la missa de clausura del Congrés Nacional de Doctrina Social de l´Església, el cardenal Bergoglio animava els cristians a no construir una "Església amb por, tancada en el cenacle", sinó a ser una "Església solidària que s´anima a baixar de Jerusalem a Emaús". El papa demanava que "l´Església s´acostara als més pobres" per "curar-los", per "acollir-los".

Els cristians, com ens va recordar el papa el 8 de maig de 2013, "hem de tocar la carn de Crist en els humils, en els pobres, en els malalts". Només acollint els qui passen necessitat, podrem acollir Crist, el Senyor. Per això el 5 de juny de 2013, el papa denuncià la "cultura que descarta" les persones, quan molts hòmens i dones "són sacrificats als ídols del benefici i del consum". Davant d´aquest drama, el papa ens demana "donar veu al crit dels pobres perquè no siguen abandonats a les lleis de l´economia" (14 de juny de 2013).
En sintonia amb el capítol 25 de l´Evangeli de Sant Mateu, el papa ens feia vore que només podrem "trobar el Déu viu", si "besem les ferides de Jesús en els nostres germans pobres, malalts o a la presó" (3 de juliol de 2013).

La petició de perdó que el papa ha fet als pobres, ens compromet, com a cristians, a vore en ells, el mateix Jesús. I per tant a acollir-los i ajudar-los per tal que puguen eixir de la seua situació de pobresa. Només així farem un món millor, més fratern, més just i més solidari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT