divendres, 15 d’abril del 2016

Primer la Constitució i després les persones (LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ, 15/04/2016)

Està clar que per a molts, és més important laConstitución que les persones. Per això hi ha hagut gent que s’ha escandalitzat, perquè la periodista Empar Moliner ha cremat una Constitución. Curiosament, aquestes mateixes persones que s’han escandalitzat de l’acte d’Empar Moliner, i que a ben segur deuen tindre la casa climatitzada, llum i aigua calenta a la dutxa o a la banyera, no han denunciat la pobresa que pateix la gent que no té coberts els serveis més bàsics com la calefacció o l’enllumenat. I és que el Tribunal Constitucional, portantveu sistemàtic del Gobierno, ha suspès temporalment (una vegada més) a petició del Gobierno, el decret llei de pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya, que impedia el tall de subministrament de llum i de gas a les famílies vulnerables.

La crema de la Constitución en un programa de TV3 el dilluns passat, ha alçat polseguera. Mai he estat partidari de cremar un llibre. Però la hipocresia d’aquells que s’escandalitzen de la crema d’un exemplar de la Constitución, mentre no piulen, és més, recolzen la mesura del Gobierno de España de negar unes necessitats bàsiques a les famílies que passen necessitat, és immoral i indecent.
 

La gent que no té llum

¿A quin nivell d’insensibilitat (per les persones, no per la Constitución) ha arribat la nostra societat? ¿Com és possible que la crema de la Constitución (i la condemna del que ha fet la periodista Empar Moliner) òmpliga planes i planes de diaris i hores de tertúlies radiofòniques, mentre som insensibles davant la gent que no té llum o aigua calenta a les seues cases? No són primer les persones que la Llei? Ja ho va dir Jesús a l’Evangeli, quan els fariseus i els mestres de la Llei van vore que els seus deixebles menjaven amb les mans impures, sense seguir la tradició dels ancians: “Isaïes tenia tota la raó quan va profetitzar de vosaltres, hipòcrites, tal com diu l’Escriptura: Aquest poble m’honora amb els llavis, però el seu cor es manté lluny de mi. Vosaltres abandoneu els manaments de Déu per mantindre les tradicions dels hòmens” (Mc 7:6-8). I en una altra ocasió, quan els fariseus es van escandalitzar perquè els deixebles de Jesús collien espigues un dissabte, dia de repòs, Jesús els respongué: “El dissabte ha estat fet per a l’home, no l’home per al dissabte” (Mc 2:27).

Però aquells que s’han escandalitzat per la crema de la Constitución, és evident que deuen creure que primer és la Constitución (i el Tribunal Constitucional) i després les necessitats de la gent més vulnerable. A tots els qui s’han escandalitzat de la crema de la Constitución, els desitjaria que passaren només una setmana sense llum, ni aigua calenta, ni gas per a cuinar. Només una setmana! Després d’això voríem si continuaven escandalitzats per aquest fet, o bé s’escandalitzaven per la falta d’aquests serveis tan bàsics per a viure dignament.
 
Un dret per a tots

Gràcies al Tribunal Constitucional (i al Gobierno de la Nación) més de 800 famílies catalanes que es beneficiaven d’aquest decret llei del Govern Català, tornaran a passar fred i estaran a les fosques durant la nit. Hipòcrites! ¿La Constitución i el Tribunal Constitucionalsón per als hòmens o els hòmens per a la Constitución i per al Tribunal Constitucional? ¿Algú s’estranya encara que una gran part de la societat catalana vulga desconnectar d’Espanya, del Tribunal Constitucional i del Gobierno de la Nación?

Amb les seus crítiques, els qui han censurar l’acte d’Empar Moliner demostren que són hereus d’aquella sentència que deia el poeta Antonio Machado, quan assegurava que “a Espanya, un pensa i nou envesteixen”. I és que aquestes persones escandalitzades, en compte de denunciar la injustícia del Tribunal Constitucional que nega el dret a les famílies catalanes vulnerables a viure sense fred i a tindre llum a casa, s’escandalitzen de la crema de la Constitución.

I pel que fa al Tribunal Constitucional, els seus membres poden sentir-se ben satisfets, en deixar més de huit-centes famílies que viuen en la pobresa, sense llum i sense gas. Podran dormir tranquils aquests prohoms del Constitucional?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT