dissabte, 23 d’abril del 2016

"És sectari imposar el valencià'' (LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ, 23/04/2016)

En vigílies de la festa de Sant Jordi i del 25 d’abril, així s’expressava la Sra. Elena Bastidas, subsecretària general del PP valencià,  exalcaldessa d’Alzira i diputada a les Corts espanyoles. Per a la Sra. Bastidas, imposar el valencià en els concursos municipals és “sectari”. I imposar el castellà? Això no deu ser sectari per a la Sra. Bastidas. I és evident que s’imposa el castellà a tots els concursos municipals!! I imposar el francès a París és una actitud sectària? I imposar el portuguès a Lisboa? Per a la Sra. Bastidas, només és sectari imposar, és a dir, normalitzar el valencià al País Valencià!

Segons el Diccionari Normatiu Valencià, sectari és ser intransigent i fanàtic d’un partit o d’una opinió. Per tant, imposar el valencià no és ser fanàtic, sinó intentar normalitzar la nostra llengua. 

El que és sectari és furtar, enganyar i empobrir la societat valenciana amb Copes d’Amèrica, Terres Mítiques o aeroports de Castelló, Brugals, Emarses o Gürtels. El que és sectari és mentir i retallar els serveis més bàsics. El que és sectari és dir que no pujarien l’IVA, com va dir el Sr. Rajoy i després fer el contrari. Equiparar el valencià al castellà és sectari? El que és sectari és destrossar la nostra llengua, arraconar-la i tancar-la en un gueto,

La Sra. Bastidas té molt fàcil descobrir i vore on es troba el sectarisme. A quantes sales de cine pot anar en valencià i a quantes en castellà? Hi ha igualtat d’oferta? A quants teatres es fan obres en valencià i en quants en castellà? Quants llibres es publiquen en valencià i quants en castellà? Quantes revistes pot comprar la Sra. Bastidas en valencià i quantes en castellà? Quantes emissores de ràdio i de televisió pot escoltar i vore la Sra. Bastidas en valencià i quantes en castellà? O diaris? A quines parròquies pot anar a missa en valencià la Sra. Bastidas? Quants judicis es fan en valencià i quants en castellà? A les Universitats del País Valencià, quantes assignatures es fan en valencià i quantes en castellà?   
Demanar la mateixa igualtat per al valencià que per al castellà, això es relegar el castellà i ser un sectari? La Sra. Bastidas vol fer-nos creure que el valencià està en igualtat de condicions que el castellà, i a més, que el Govern Valencià està arraconant el castellà. I això és mentida!

El diumenge passat el diari ARA va publicar un estudi sobre el català a Catalunya, amb unes dades que no són per tirar coets. Ací estan:
 
Només hi ha el 33% de llibres en català.
48% de teatre.
19% de televisió.
2,6% de cinema.
4,4% de diaris.
13% de música escoltada en català.
63% de ràdio.
9% als videojocs.
12% en la justícia.
 
Si aquestes dades s’allunyen i molt del bilingüisme, ja es pot imaginar la Sra. Bastidas la situació de la nostra llengua al País Valencià. Per això el professor Joan Francesc Mira deia en aquest mateix mitjà, diumenge passat: “El bilingüisme equilibrat no és real”. I recordava la campanya “Visquem en valencià”, a la qual el professor Mira responia així: “Sí, intentem‘ho, però no sobreviurem ni 48 hores”.

El valencià és la llengua pròpia del País Valencià i encara hui es troba en gran inferioritat a la Universitat, als jutjats, a l’Església, als mitjans de comunicació...... La Sra. Bastidas faria bé de llegir-se la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i voria com s’ha de protegir una llengua que està en inferioritat al País Valencià.

El singular del cognom de la Sra. Diputada, que troba “sectari” normalitzar el valencià, és bastida, que en la seua primera accepció, segons el Diccionari Normatiu Valencià,  diu que és una “construcció provisional feta amb taulons o tubs de ferro que sostenen plataformes de treball perquè els obrers puguen accedir als llocs on han de treballar”. Això és el que volem per al valencià: una bastida, una construcció feta amb l’esforç de tots, perquè la nostra llengua esdevinga normal. Una construcció que des de fa anys està fent ACPV, l’Escola Valenciana i diversos partits polítics i sindicats i una part de la societat civil. Però hi ha una altra accepció de bastida, que no sé si li agradarà més a la Sra. Bastidas: “Màquina de guerra, molt utilitzada en l’Edat Mitjana (i també en la “Batalla de València” i després!)en l’atac contra muralles i castells, consistent en una espècie de torre mòbil feta amb barres i posts de fusta i amb un pont llevadís”. Màquina de guerra. Màquina per destruir una llengua i un País! Quina diferència entre bastida, com a construcció per permetre el treball d’un Poble i bastida, com a màquina de guerra per atacar un Poble.

És sectari imposar el valencià? El que és sectari és marginar la nostra llengua, dividir-la i menysprear-la.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT