diumenge, 27 de març del 2016

El nom de Déu és misericòrdia (LEVANTE-EMV, 22/03/2016)

La Setmana Santa d´enguany, en aquest camí de conversió que ens portarà a la Pasqua, és un temps favorable, com ens repeteix la litúrgia, per tal de descobrir la misericòrdia de Déu, manifestada en Jesús de Natzaret.
Precisament per acollir aquesta misericòrdia de Déu, ens pot ajudar el llibre del papa Francesc, "El nom de Déu és misericòrdia", una obra que és fruit d´una llarga conversa amb el periodista del diari La Stampa, Andrea Tornelli, i que és com un manifest del papa amb motiu de l´Any Sant de la Misericòrdia.
Aquesta obra, de 120 pàgines, de lectura àgil i amena i traduïda a setze llengües (també al valencià) és com una invitació del papa a deixar-nos prendre per la misericòrdia de Déu. Com va dir el cardenal Pietro Parolin, Secretari d´Estat del Vaticà, en la seua presentació el passat 12 de febrer, "el llibre no explica curiositats inèdites, sinó que ens fa entrar en el gran misteri de la misericòrdia de Déu".

Ja a l´Antic Testament, concretament al llibre de l´Èxode, el Senyor es presentà a Moisès com a Déu misericordiós, "Déu de tendresa, compassiu i pacient, benigne i fidel, que conserva la bondat per a milers de generacions, que perdona la iniquitat, la transgressió i el pecat" (Ex 34:6-7). Per això mateix, com ens ha recordat el papa, podem afirmar que la misericòrdia de Déu és "el seu nom" i com l´ADN de Déu.
La misericòrdia, com ens recorda el papa, és aquella "actitud de tendresa, com la d´una mare al seu fill", amb la qual el Senyor ens revela "la seua cara i el seu cor". Per això Déu se´ns mostra amb una "fidelitat sense límits", com es revelà a Moisès en l´esbarzer que cremava però que no es consumia (Ex 3:2).
Com ens ha dit el papa Francesc, l´Església no té per missió condemnar el món, sinó que la seua tasca és "permetre la trobada amb aquest amor que és la misericòrdia de Déu". I perquè això siga una realitat, el papa ens convida a "eixir de les esglésies i de les parròquies" per tal d´anar "a buscar les persones allà on viuen, on pateixen", on passen la seua Setmana Santa de dolor i de sofriment.
En la presentació d´aquest llibre de converses del papa amb Andrea Tornelli, també hi va participar l´actor Roberto Benigni, director de la pel·lícula "La vida és bella", amb la qual va guanyar un Òscar el 1998. Va ser Benigni qui, d´una manera insòlita i plena d´ironia, remarcà la missió del papa Francesc, que "està portant l´Església a un lloc que gairebé havíem oblidat", ja que l´està conduint "cap al cristianisme, cap a Jesucrist, cap a l´Evangeli".
Amb la seua paraula, però sobretot amb els seus gestos, com anar a vore uns malalts de sida, visitar uns ancians a un asil, o el seu viatge a Lampedusa i a Mèxic, el papa Francesc ens mostra el rostre de la misericòrdia de Déu, un rostre fet de tendresa i de sol·licitud envers els qui més pateixen i que podem descobrir en Jesús.
Aquest llibre explica una anècdota deliciosa del papa, quan era capellà a Buenos Aires. Un dia l´anà a vore una dona que exercia la prostitució per poder donar menjar als seus fills. Aquella dona anava a Càritas perquè l´ajudaren, "i un dia em va vindre a vore´m per donar-me les gràcies. Jo em pensava que era pel paquet de Càritas. L´ha rebut?, li vaig dir. I ella em va dir: sí, també li done les gràcies per això. Però he vingut per donar-li les gràcies sobretot, perquè vostè mai ha deixat d´anomenar-me senyora". I és que amb tendresa i amor, el papa ens mostra que Déu, en la seua misericòrdia, està a prop de tothom, i especialment d´aquells que més malament ho passen en aquesta vida. D´ací que els cristians hem de portar la misericòrdia de Déu, per ser missatgers i artesans de l´amor d´un Déu que no condemna sinó que encoratja, consola i obri camins d´esperança.
En aquesta Setmana Santa podem fer l´experiència de la misericòrdia de Déu manifestada en Jesús de Natzaret, que a la Creu ens allibera del pecat i que amb la seua resurrecció ens dóna nova vida. Però també podem fer l´experiència de la misericòrdia de Déu, en tots aquells que pateixen i porten la Creu del Senyor, ja que en ells descobrim Jesús flagel·lat, coronat d´espines i crucificat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT