dissabte, 23 de gener del 2016

"No us oblideu dels pobres" (Diari de Girona, 23/01/2016)

Aquesta és la petició que el papa Francesc ha adreçat als membres del Fòrum Econòmic Mundial, reunit a Davos, una clam que es fa més urgent encara després que el passat dia 18 es conegués l'informe presentat per l'organització Intermón-Oxfam, titulat: «Una economia al servei de l'1%». Aquest document presenta xifres escandaloses, com el fet que seixanta-dos milionaris tinguin els mateixos diners que el que posseeixen tres mil cinc-cents milions de persones juntes. Per altra part s'ha sabut també que en els últims cinc anys els ingressos dels més rics han augmentat un 44%, mentre que els dels més pobres s'han reduït un 41%, amb la qual cosa cada vegada s'obre més la distància que hi ha entre els primers i els segons.
És per tot això que el papa Francesc, en el missatge adreçat al professor Klaus Schwab, president executiu del Fòrum Econòmic de Davos, ha denunciat «l'inquietant augment de la desigualtat i de la pobresa», i per això ha demanat als governants i als agents econòmics la creació de llocs de treball dignes. El Papa ha presentat la necessitat de «crear noves formes d'activitat empresarial que, al mateix temps que fomenten el desenvolupament de noves tecnologies, siguin capaces de crear treball digne i sostenible, consolidar els drets socials i protegir el medi ambient». 
Com ha afirmat el Papa, la lluita contra la pobresa és «el principal desafiament» que tenen els líders en el món dels negocis, així com també els polítics. Però aquests no són els únics responsables, ja que, com ha dit el Papa «hem de prendre consciència que les nostres pròpies accions són una de les causes de la injustícia i de la desigualtat». Per això, Francesc ha demanat que l'anomenada «quarta revolució industrial», no porti a la destrucció de la persona. El Papa ha recomanat als governats reunits a Davos la construcció d'una societat basada en «el respecte a la dignitat humana, la tolerància, la compassió i la misericòrdia». També ha posat en qüestió la tecnologització de les economies globals i nacionals, ja que poden tenir com a conseqüència, «menys oportunitats per a una ocupació satisfactòria i digna».
El teòleg José Mª Castillo, en la línia de les paraules del Papa quan deia que el sistema econòmic imperant «mata», ha parlat d'un «genocidi financer i mediambiental», fruit de la perversió d'aquest model imperant, que posa els diners per damunt de tot. Per això el teòleg Castillo ha denunciat aquells que «volen que aquest sistema injust funcioni encara «millor», pel fet que això vol dir que augmenti la desigualtat, el sofriment i la devastació». 
Davant d'aquesta situació tan injusta i que provoca tant de dolor en tantes famílies, els cristians (i tots els homes de bona voluntat) estem urgits a reaccionar amb decisió, per tal de lluitar amb totes les nostres forces per acabar amb aquest model, on els més forts abusen i trepitgen els més dèbils. Per això el Papa Francesc ha demanat que «aquells que tenen mitjans per viure una vida digna, en lloc de preocupar-se pels seus privilegis, han d'ajudar els més pobres, perquè també puguin accedir a una vida d'acord amb la dignitat humana». Només així farem un món més just i més fratern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT