dimarts, 19 de gener del 2016

Jornada Mundial de l'emigrant i del refugiat (15/01/2016)

Amb el lema: "Emigrants i refugiats ens interpel·len. La resposta de l´Evangeli de la Misericòrdia", hui diumenge, l´Església celebra la Jornada Mundial de l´emigrant i del refugiat.
El papa Francesc, en el seu missatge amb motiu d´aquesta Jornada, ens convida a descobrir la sol·licitud que té Déu per tothom, un Déu que és especialment sensible "a les necessitats de l´ovella ferida, cansada o malalta".
En aquest text, el papa destaca el fluxos migratoris que van augmentant dia a dia, i que provoquen l´eixida dels "refugiats que fugen de la pròpia pàtria". Aquestes "víctimes de la violència i de la pobresa", com ha dit el papa, abandonen els seus països, no per pròpia voluntat, sinó per necessitat, per intentar fer possible el "somni d´un futur millor".
El papa Francesc, que en aquest text subratlla la "realitat estructural" de l´emigració, ens presenta la situació de tantes i tantes "històries dramàtiques, de milions d´hòmens i de dones" que abandonen situacions de guerra i de fam, i que per això emigren a d´altres països. El papa, que denuncia "la indiferència i el silenci" de tantes persones i de tants governs davant d´aquest drama, proclama una veritat que naix de l´Evangeli: "els emigrants són els nostres germans", que "busquen una vida millor, lluny de la pobresa, de la fam, de l´explotació i de la injusta retribució dels recursos del planeta, que haurien de ser dividits equànimement entre tots".
En aquest missatge, el papa Francesc ens recorda la importància que la Bíblia dóna a l´acolliment de l´estranger, ja que en "el rostre de l´altre, es manifesten els trets de Jesucrist". I així ho veiem en el text del llibre de l´Apocalipsi, que diu: "Mira, sóc a la porta i truque" (Ap 3:20).
El papa Francesc ens convida també a mirar l´emigrant, "no només en funció de la seua condició de regularitat o irregularitat, sinó sobretot com a persones". Per això el papa ens demana estar al costat dels qui sofreixen, recordant-nos un fet molt important: "L´Església recolza tots els qui s´esforcen per defendre els drets de les persones a viure amb dignitat", així com també a exercir "el dret a no haver d´emigrar". El papa ha fet una crida a la solidaritat i a la cooperació per ajudar "als països dels quals ixen els emigrants", per tal que no tinguen la necessitat de deixar la pròpia terra i puguen viure amb dignitat, ja que ningú no abandona el seu país per gust.

Finalment, en el seu missatge amb motiu de la Jornada Mundial de l´emigrant i del refugiat, el papa ens convida a sentir-nos interpel·lats "per les noves formes d´esclavitud, gestionades per organitzacions criminals que venen i compren hòmens, dones i xiquets, com a treballadors". El papa, que també denuncia aquells que obliguen els xiquets a fer de soldat, ens demana que obrim el cor a tots els qui arriben a nosaltres, ja que "el trobament i l´acollida de l´altre, s´entrecreua amb l´encontre i l´acollida de Déu", pel fet que, com ens diu l´Evangeli (Mt 25), "acollir l´altre és acollir Déu".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT