dissabte, 23 de gener del 2016

L´esglesia de Sant Vicent de la Roqueta, Una dignitat perduda (LEVANTE-EMV, 23/01/2016)

Sembla ser que després de dècades d´abandó i de desídia per part de les autoritats del Cap i Casal, per fi ja li ha arribat l´hora de la seua rehabilitació. I és que el pròxim dia 25, finalment començaran les obres de restauració de Sant Vicent de la Roqueta, bressol del cristianisme i un dels monuments més representatius (i més oblidats i degradats) de la història de la ciutat de València.
Un dels molts Goigs que la devoció popular ha dedicat en honor del patró del Cap i Casal, narra el martiri del diaca Sant Vicent, així: «Una mola li lligaren/ en lo coll y en alta mar/ lo cadàver aportaren/ pero aquell lo va tornar/ en la platja y terra dura,/ recullintlo diligents/ los cristians que en sepultura/ donaren a Sant Vicent».
Va ser a la Roqueta, a les portes de la ciutat, on el sant diaca màrtir va ser enterrat i on els primers cristians dedicaren el martyrium i l´església paleocristiana. El conjunt, actualment en una situació lamentable per la deixadesa de les Corporacions municipals dels últims treta anys, serà restaurat durant catorze mesos, amb un pressupost de dos milions sis-cents mil euros, com ens informava Levante-EMV fa uns dies. Com ens recordava el regidor d´Urbanisme de l´Ajuntament de València, Vicent Sarrià, es tracta de recuperar, finalment, el projecte proposat pel govern municipal del PP, que després d´anys i més anys governant la ciutat, només va oferir un projecte.
Davant la «manifestació» de senyeres de la ciutat de València fa uns dies, i el compromís dels diputats del PP a les Corts Valencianes a favor de les «senyes d´identitat», caldria recordar-los que al darrere de les senyeres que mostraven a les Corts, hi ha molts projectes oblidats i molts monuments en ruïna. I no només al Cap i Casal. Serà ara, sense necessitat d´airejar senyeres, quan l´Ajuntament de València, acusat falsament d´antireligiós, iniciarà les obres per consolidar l´estructura de l´edifici, i recuperar la portada tardoromànica i el claustre original, així com els contraforts. Aquest projecte també inclou excavacions per buscar el sepulcre de Sant Vicent i l´església paleocristiana.
La Roqueta va ser construïda per honorar el martiri de Sant Vicent, que va ser conegut i elogiat des d´antic, com ho proven els tres sermons (274, 275 i 276) que Sant Agustí, el gran bisbe d´Hipona, va dedicar al patró de València. Fins i tot el papa Sant Lleó el Gran i el bisbe Sant Just d´Urgell, també van escriure sermons lloant l´insigne màrtir mort a la València romana als inicis del segle IV, com també va recordar aquest diaca el poeta Prudenci, que li va dedicar un himne.

La bona notícia sobre la restauració de la Roqueta, s´ha avançat només uns dies a la festa de Sant Vicent màrtir, i a la tradicional Ruta de Sant Vicent, el dissabte dia 23, que organitza com cada any l´Oratori de Sant Felip Neri de València, el CEIV i la Fraternitat Ecumènica Internacional. Aquesta ruta, que esdevé una peregrinació ecumènica als llocs vicentins de la ciutat de València, visitarà i honorarà la Columna de la Posada, a l´església de Santa Mònica, el Martyrium, la presó i la cripta arqueològica visigòtica, la catedral de València i la Presó del Pouet, l´antic Pretori, l´antiga ermita de la Roqueta i finalment Sant Vicent de la Roqueta.

Que Sant Vicent màrtir, patró del Cap i Casal, ens encoratge com a cristians a viure la fe amb fidelitat i amb generositat. I que tots els ciutadans de València puguen finalment gaudir de l´espai de la Roqueta, quan, en ser rehabilitada, recobre una dignitat que mai no havia d´haver perdut: «Puix que Déu ens ha donat/ un Àngel de guarda en Vós:/ Vicent, màrtir poderós,/ guardeu-nos aquest veïnat».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT