diumenge, 3 de maig del 2020

Sergi Vidal, la Covid-19 i els territoris (VILAWEB/ONTINYENT, 02/05/2020)

Em va agradar molt l’article de Sergi Vidal publicat al diari Levante-EMV sobre la Covid-19 i els territoris. Sergi Vidal defensava un fet comprovat, i és que aquest maleït virus sí que entén de territoris, com hem pogut veure en els casos més extrems: Itàlia, els EUA i Espanya per una part, amb uns índexs alts de contagis i per l’altra, Portugal, amb pocs casos de coronavirus.
No defense que el virus no puga passar una frontera, però sí que l’acció dels governs davant aquest virus fa que un territori siga capaç de dominar-lo, com ha passat a Portugal o que alguns altres estiguen dominats pel coronavirus, com a Itàlia, a Espanya i als EUA.
En el seu article, Sergi Vidal exposava la situació que s’ha produït amb l’estat d’alarma, decretat pel Sr. Sánchez, amb l’objectiu de gestionar ‘la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19’ i criticava (com també ho faig jo) molt encertadament ‘la centralització de les competències en el sentit territorial i sectorial’. A més, Sergi Vidal denunciava, amb tota la raó del món, les mancances en la gestió d’aquest estat d’alarma i defensava la importància de la proximitat per tal de prendre decisions, ja que aquesta proximitat ‘dóna consciència i eficàcia a la gestió de la sanitat pública, els serveis socials o l’educació’. Vidal defensava un fet irrefutable, i és que ‘estar a prop del problema i de les persones que el pateixen, és la millor manera de respondre a aquesta situació’. Està comprovat que sempre és millor, per a tractar una qüestió, tindre’l a cinquanta o cent quilòmetres, que tindre’l a una distància de cinc-cents quilòmetres. A més, quan es coneix el territori i les persones, sempre es respon millor als problemes a solucionar. Per tot això, i jo també estic d’acord amb ell, ‘el virus sí que entén de territoris’. D’ací que Sergi Vidal defensara un ‘desconfinament territorialitzat’ o millor encara, ‘localitzat’, ja que la situació d’aquesta pandèmia a Toledo, no és la mateixa que a Potries, i la de Burgos no és la mateixa que la de Morella. A més, com està comprovat, la proximitat als problemes dóna una visió més acurada per trobar-hi solucions. Ho hem pogut comprovar a les Illes Balears, ja que el tancament d’aquest territori, defensat per la presidenta Francina Armengol, ha estat ‘un factor clau per a frenar l’expansió del coronavirus’.
El virus sí que entén de territoris. Mentre que a Portugal hi ha hagut 928 persones mortes, amb 24.027 malalts de Covid-19 (fins al moment d’escriure aquest article), a Itàlia hi ha hagut 26.977 morts i 199.414 casos confirmats de Covid-19, als EUA 986.596 casos confirmats i 56.164 defuncions, i a l’estat espanyol, 23.524 morts i 229.422 contagiats.
Que el virus sí que entén de territoris, com defensava Sergi Vidal, queda demostrat amb els casos mortals per cada 100.000 habitants. Així, a Madrid en són 120, a Castella-la Manxa 118, a La Rioja 104, a Castella i Lleó 71, a Navarra 66, a Catalunya 63, al País Basc 58, a Aragó 55, a Extremadura 41, a Cantàbria 32, a Astúries 26, al País Valencià 24, a Galícia 15, a Balears 15, a Andalusia 14, a Múrcia 9, a les Canàries 6, a Ceuta 5 i a Melilla 2. A més, el president Sánchez, que negava que el virus estiguera relacionat amb el territori, ara preveu el desconfinament per províncies. Per tant, com diu Vicent Partal, en províncies sí que hi entén el virus? Per això, ben encertadament, el president Ximo Puig demanarà al president Sánchez un tractament diferenciat, més enllà de la província, ja que el president del País Valencià vol que ‘es tinguen en compte altres paràmetres’. També la consellera Ana Barceló, molt assenyadament, ha dit que el govern valencià sol·licitarà al ministre Illa, que ‘la desescalada valenciana es faça per departaments sanitaris’. Per la seua part, per a contrarestar la recentralització impulsada pel govern del Sr. Sánchez, Compromís, molt assenyadament, reivindica l’espai autonòmic per al desconfinament. A més, la desescalada per províncies és anacrònic i artificial.
Per tant, si el virus no entenia de territoris, com defensava el president Sánchez, com és que ara la desescalada o desconfinament sí que és per territoris i no d’una manera uniforme? I si el clima entén de territoris, i la Covid-19 (com pensen els científics) pot estar relacionada amb el clima, com pot dir el president Sánchez que aquest virus maleït no entén de territoris?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT