Aquest diumenge, solemnitat de l’Ascensió del Senyor, l’Església celebra la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, amb el lema, tret del llibre de l’Èxode: ‘Perquè pugues contar i gravar en la memòria’ (Ex 10:2).
Aquesta Jornada que l’Església celebra cada any i que va instituir el papa Pau VI el 1967, vol ser una crida a buscar una comunicació basada en l’ètica.
Va ser el passat 24 de gener, festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, quan el papa Francesc va donar a conèixer el seu missatge per a aquesta jornada. En el text, el papa ens proposa de reflexionar sobre el tema de la narració, ‘perquè per a no perdre’ns, necessitem la veritat de les bones històries’. El papa subratlla la importància que per a tots nosaltres tenen aquelles ‘històries que contribueixen, no que destrueixen’ i que són ‘històries que ajuden a retrobar les arrels i la força per avançar junts’. El papa Francesc exhorta els mitjans de comunicació a construir ‘una narració humana que ens parle de nosaltres i de la bellesa que posseïm, una narració que sàpiga mirar el món i els esdeveniments, amb tendresa’.
El papa ens recorda que ‘des de la infància tenim fam d’història i l’home és l’únic ésser que necessita “revestir-se” d’història, per custodiar la seua pròpia vida’. També ens fa veure que en el nostre món hi ha ‘històries que ens narcotitzen’, pel fet que contínuament ens volen convèncer de la necessitat de ‘tindre, posseir i consumir per a ser feliços’. I és que ‘sovint, els telers de la comunicació fabriquen històries destructives i provocadores, que trenquen els fils de la convivència, recopilant informació no contrastada, repetint discursos tribals i falsament persuasius’. I així, com ens diu en el seu missatge, ‘no es teixeix la història humana, sinó que es despulla l’home de la dignitat’.
Per això el papa ens exhorta a la necessitat que tenim d’aquella ‘saviesa per a rebre i crear relats bells, vertaders i bons’. També necessitem, com ens recorda el papa Francesc, ‘valor per a rebutjar’ aquells relats ‘que són falsos i malvats’. Necessitem ‘paciència i discerniment per a redescobrir històries que ens ajuden a no perdre el fil enmig de les moltes ferides’ del món. El papa ens posa l’exemple de la Sagrada Escriptura, ‘història d’històries’, ja que la Bíblia ‘és la gran història d’amor entre Déu i la humanitat’. El papa ens recorda també que ‘la història de Crist no és patrimoni del passat’, sinó que ‘és la nostra història, sempre actual’. I és que, com ens diu el papa, ‘després que Déu es va fer història, tota història humana és, d’alguna manera, història divina’.
El papa ens demana ‘rememorar el que som als ulls de Déu’, per donar ‘testimoni d’allò que l’Esperit escriu en els nostres cors’ i així ‘revelar a cadascú, que la seua història conté obres meravelloses’.
Diverses vegades al llarg del seu ministeri episcopal, tant abans com a arquebisbe de Buenos Aires com ara com a bisbe de Roma, Francesc ha mostrat la seua preocupació per la manera com s’utilitza i es genera la informació. Per això el 12 de desembre de 2013 demanava als periodistes que no foren insensibles al ‘gran drama de la pobresa, de les injustícies, de les discriminacions i les noves formes d’esclavitud’.
Uns anys abans, l’octubre de 2002, Jorge Mario Bergoglio, aleshores arquebisbe de Buenos Aires, demanava als periodistes una comunicació al servei de l’home. I el 18 de gener de 2014, exhortava als mitjans a ‘mantenir alt el nivell ètic de la comunicació per evitar la desinformació, la difamació i la calúmnia’. El 22 de setembre de 2016, el papa posava en guàrdia els professionals del periodisme pel perill de ‘les dictadures que han intentat apoderar-se dels mitjans de comunicació i d’imposar les regles a la professió periodística’. El mateix 22 de setembre, recordava als periodistes ‘que no hi ha cap conflicte que no puga ser resolt per hòmens i dones de bona voluntat’ i per això el 14 de juny de 2013, el papa animava els mitjans de comunicació a mostrar que ‘la veritat i la bondat són aliats en la construcció d’una convivència pacífica’.
Aquesta Jornada de les Comunicacions Socials ens compromet a buscar una informació basada en l’ètica i no en la utilització dels altres, en la manipulació o en la mentida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada