dilluns, 9 de març del 2020

El Covid-19 i la fam (VILAWEB/ONTINYENT, 26/02/2020)

Vivim una situació preocupant (n’hi ha que parlen de pànic, d’alarma i de pandèmia) amb motiu de la infecció per Covid-19 o coronavirus, que ja ha arribat al País Valencià. Un home de Borriana està infectat per aquest virus que s’ha estès des de la Xina.
Els mitjans de comunicació han informat extensament de l’afectació que ha tingut el carnaval de Venècia pel coronavirus. Per altra part, la Generalitat i l’estat han demanat tranquil·litat davant el coronavirus. Però amb una situació de pànic descontrolat, a les farmàcies s’han acabat les mascaretes i el líquid desinfectant, a causa de la por a aquesta infecció i ja afecta l’Iran, Corea del Sud, el Japó, Austràlia, Itàlia…
Amb els casos confirmats a l’hospital Clínic de Barcelona i a l’hospital de Vila-real, ja són 9 (fins aquest moment) les persones infectades pel coronavirus a l’estat espanyol.
Els mitjans de comunicació parlen de tot allò que cal saber sobre el contagi i la simptomatologia d’aquest Covid-19, i de les mesures que recomana Sanitat per a evitar el contagi o l’aïllament de persones contagiades. Fins i tot ja s’ha parlat de la possibilitat que les Falles es vegen afectades (o suspeses) pel coronavirus o els Jocs Olímpics del Japó de l’estiu que ve.
I malgrat tot, com han dit els especialistes, aquest virus és menys mortal que el de la grip. Però encara n’és, de menys mortal, que la pandèmia (això sí que és una pandèmia) de la fam.
Curiosament, tota l’alarma (alguns diuen que excessiva) que hi ha amb relació al Covid-19, no existeix amb el drama de la fam. Només una dada: cada dia moren de fam 24.000 persones, de les quals  8.500 són infants. Què passaria si a tot el món cada dia moriren 24.000 persones pel coronavirus? Ens horroritzaríem per la dimensió d’aquesta malaltia i per la mortalitat. I els estats afectats es veurien desbordats. Seria realment, i no amb què passa ara, una pandèmia. Però pel contrari, cada dia moren de fam 24.000 persones i ho trobem tan normal. Ens hem insensibilitzat de tal manera davant l’horror de la fam (perquè queda lluny i no ens afecta a nosaltres) que ja ens sembla ‘normal’ que 24.000 persones puguen morir-se cada dia per desnutrició.
Alguna cosa va molt malament al nostre món quan ens alarmem pel Covid-19 i pel contrari ni ens immutem per la mort de desenes de milers de persones cada dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT