dilluns, 13 d’agost del 2018

Un altre atac al valencià (VILAWEB/ONTINYENT, 21.07.2018


Fa segles que la nostra llengua és considerada pel poder polític, financer, religiós, militar i judicial, com a llengua de segona. El nou atac que el valencià ha rebut recentment ha estat ara per part del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, que impedeix que la nostra siga una llengua normal a la Generalitat. Els magistrats del TSJ diuen, en relació al valencià, que per als funcionaris ‘no existe el deber de conocer’ la nostra llengua. Però els magistrats, que neguen l’obligatorietat de conèixer el valencià als funcionaris de la Generalitat, sí que estan tots d’acord, més encara: defensen aferrissadament i amb ardor la necessitat que els mateixos funcionaris coneguen el castellà.
De res els val als membres de TSJ l’Estatut d’Autonomia, que proclama el valencià com a llengua pròpia del País Valencià. Ni tampoc la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que en el punt 1 del Preàmbul diu pel que fa als dos idiomes dels valencians, que ‘Tothom té el dret de conèixer-los i d’usar-los’. Per tant, si jo vaig a la Generalitat i no poden atendre’m en valencià, de què em serveix la Llei d’Ús i Ensenyament?
La mateixa llei diu al punt 3 del Preàmbul que ‘ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua’. Però si no hi ha l’obligatorietat que els funcionaris coneguen al valencià, jo seré discriminat ja que potser no m’atendran en la meua llengua.
Encara en la mateixa llei, el número 4 del Preàmbul diu que ‘hom atorgarà protecció i respecte especials a la recuperació del valencià’. Com? Impedint que el valencià siga un requisit lingüístic i siga emprat pel funcionaris que atenen els ciutadans?
La mateixa llei, en l’article primer, apartat b, diu, en relació al valencià, que s’ha de ‘protegir la seua recuperació i garantir l’ús normal i oficial’. Impedint, com fa el TSJ la normalització de la nostra llengua, que queda reduïda, com fa l’Església, a un gueto?
I l’article segon, a més de proclamar que ‘el valencià és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana’, afirma que ‘tots els ciutadans tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la’. Però si un funcionari de la Generalitat no està obligat a conèixer-la (com sí que està obligat a conèixer el castellà), com podré jo usar el valencià si no m’entén el funcionari?
I l’article quart ens recorda que ‘en cap cas ningú no podrà ser discriminat pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials’. Però si el senyor de la finestreta no sap valencià, no seré discriminat (com em sent discriminat quan vaig a una església) quan m’obligue a ‘hablar en cristiano’?
I encara, per acabar, l’article set d’aquesta llei diu que ‘el valencià com a llengua pròpia de la CV, ho és també de la Generalitat i de la seua administració’. Com? Impedint, com fa el TSJ, que el valencià siga utilitzat a l’Administració igual com és utilitzat el castellà?
El PP, que diu que defensa l’obligatorietat de complir la llei, està (com fa sempre que no li agrada) incomplint una llei aprovada per unanimitat el 1983.
Què hauria passat si la Generalitat haguera posat un recurs perquè el castellà no fóra obligatori a l’Administració? Però amb el valencià, tot s’hi val.
I és que ja sabem que l’objectiu del PP és l’anorreament de la nostra llengua i per això aquest partit (i no només) lluita per exterminar el valencià (amb l’ajuda ben eficient dels magistrats i de l’Església) o com a mínim, per tancar la nostra llengua en un gueto.
Una vegada, més veiem quina és la política lingüística del PP: impedir la normalització del valencià. Això sí: són molt bilingües i molt ‘valencianos’. Però pels seus fets els coneixereu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT