dimecres, 29 d’agost del 2018

A l'ombra del Castell (Vilaweb/Ontinyent, 24.08.2018)

Aquest és el títol del llibre en què l’amic Rafael Roca ens presenta un recull dels seus articles al diari Levante-EMV, un volum que porta com a subtítol Escrits sobre Alaquàs i el seu Castell-Palau, i que s’ha publicat a propòsit del centenari de la protecció d’aquest monument renaixentista (1918-20l8).

Aquest llibre, tan interessant per conèixer el castell, les festes i diversos col·lectius d’Alaquàs, així com les persones que han format part de la història d’aquesta vila de l’Horta, ens endinsa en un espai fascinant centrat en el Castell-Palau, que ha ‘conformat el paisatge íntim i quotidià de múltiples generacions d’alaquaseres i alaquasers que han nascut i crescut a recer dels seus robusts i seculars murs.’

Com diu la Sra. Elvira García Campos, batlessa d’Alaquàs, ‘si hi ha un edifici que exalta i meravella l’esperit dels alaquasers i les alaquaseres, que els captiva i desperta els seus millors afectes i emocions, aqueix és, sens dubte, el nostre Castell-Palau, que enguany s’ha vestit de gala, ja que celebra els primers cent anys de la seua protecció oficial i els quinze de l’adquisició pública.’ I és que va ser l’abril de 1918 quan el Castell-Palau, per l’estima d’Alaquàs i d’un a bona colla d’intel·lectuals valencians, se salvà d’un anunciat enderrocament.

El volum està dividit en tres parts: ‘El poema de la pedra’, ‘Gent d’ací’ i ‘Festes i col·lectius’. I a més del text de presentació de la batlessa de la vila i del pròleg d’Albert Taberner, ex-batle d’Alaquàs, l’obra inclou també una extensa bibliografia sobre el Castell, un apèndix documental històric i una nota introductòria de Rafa Roca.

Com diu al pròleg Albert Taberner, ‘Rafa Roca ens fa el regal de rescatar per a l’imaginari col·lectiu d’Alaquàs, la història d’uns dies memorables que, gràcies a l’esforç de tot el poble i de persones que ens estimaven i estimaven el Castell, feren possible la seua preservació perquè ara puguem gaudir de l’edifici més important de la ciutat.’

Entre els articles que Rafa Roca ha publicat en els darrers temps  al diari Levante-EMV i que ara formen part d’aquest llibre, vull subratllar els següents: ‘Un Castell en heretat’; ‘La dignitat restaurada’; ‘La reivindicació intel·lectual del Castell’; ‘El cardenal Benlloch i el Castell’; ‘El Centre de Cultura Valenciana i el Castell’; ‘Vicent Cardona, el rector d’Alaquàs’; ‘La Cordà, festa d’interès turístic’ i, finalment, ‘La Carxofa, en clau de futur’.

No cal dir que recomane la lectura d’aquest llibre tan interessant, que a través de la mà de Rafa Roca, ens permet d’endinsar-nos en les tradicions i el monument més important d’Alaquàs, un municipi que el volum A l’ombra del Castell, descriu com un dels més actius de l’Horta Sud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT