dijous, 10 de maig del 2018

Gregori Estrada, monjo i organista (REGIÓ7, 04/05/2018)


Dissabte passat dia 28 vam celebrar el centenari del naixement del P. Gregori Estadra, monjo de Montserrat, organista i compositor, nascut a Manresa el 28 d’abril de 1918.
Francesc Xavier Estrada i Gamissans als vuit anys va ingressar a l’Escolania de Montserrat, on en passà sis com a escolà al servei de la Mare de Déu. Va sortir de Montserrat el 1932 i l’any següent tornà al monestir per iniciar el noviciat. El 6 d’agost de 1934 va fer la professió simple.
Els anys 1935 i 1936, al conservatori del Liceu de Barcelona, el P. Gregori Estrada estudià orgue, fins que a primers de juliol de 1936, per motius de salut, fou enviat a Andorra, on la comunitat de Montserrat tenia un col·legi.
En esclatar la guerra civil, el P. Gregori es desplaçà a Roma i després a Subiaco, on retrobà un grup de monjos, amb l’abat Marcet, que també havien fugit de Catalunya. De Roma, el P. Gregori anà al monestir de Maria Laach, a Alemanya, on va fer els estudis de filosofia i posteriorment, els cursos 1937-1939 anà Beuron, per tal d’estudiar la teologia.
El 1939, en esclatar la II guerra mundial, el jove Estrada tornà a Roma, on continuà els estudis de teologia a la Universitat benedictina de Sant Anselm i el 13 de novembre d’aquell mateix any va fer la professió solemne a Subiaco. De retorn a Montserrat, el 1941 rebé l’ordenació presbiteral, alhora que continuava els estudis musicals a Barcelona.
El P. Gregori va ser l’organista de Montserrat fins a principis del segle actual i director del cor dels monjos fins el 2002. Va iniciar les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia, que ha format centenars de persones que participen a les seves parròquies en les celebracions litúrgiques. Després del Concili, amb els PP. Ireneu Segarra, Cassià Mª Just i Daniel Codina, i el G. Odiló Planàs, el P. Gregori va adaptar els cants litúrgics a la nostra llengua.
Va ser president de la Societat Catalana de Musicologia i membre de la secció Històrica-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i treballà en l’estudi del Llibre Vermell de Montserrat.  
Els anys que vaig ser infermer de Montserrat, vaig acompanyar diverses vegades el P. Gregori al cirurgià vascular. En una de les visites, el Dr. Lluís Guerrero li va prescriure repòs, i per això li “prohibí” llevar-se abans de les 8 del matí. El P. Gregori li digué que això no ho podia fer, perquè havia de venir a matines. I per arribar a la pregària (com que caminava molt poc a poc) el P. Gregori es llevava abans de les 5 del matí.
El P. Gregori era una persona senzilla i humil, un home ple de la saviesa de Déu, exemple de monjo, bo i fidel a l’Evangeli i a la Regla, acollidor i amable amb tothom. I un monjo que no perdia mai el somriure, un somriure que era fruit de la seva fe, malgrat la limitació més gran que pot tenir un organista: la sordesa.  
Com deia el P. Abat Josep Mª Soler en el 40è aniversari de les Trobades d’Animadors de Cant, el P.Gregori, “mestre de mestres, ha posat al servei de les Trobades la seva vivència litúrgica, la seva preparació musical i la seva constància tenaç”.
   

    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT