divendres, 29 de desembre del 2017

L'àngel segrestat del Betlem de Xàtiva (VILAWEB/ONTINYENT, 23/12/2017)

Xàtiva sempre ha tingut per a mi una significació especial. I no només pel fet de ser la ciutat màrtir, juntament amb Vila-real, per la repressió del borbó Felip V. La meua relació amb la capital de la Costera té a veure també amb els anys que mon pare va ser professor de l’institut d’aquesta vila. És per això que sempre m’ha interessat l’actualitat de Xàtiva, on hi tinc bons amics, com Agustí Ventura i Rafael Buforn i les seues mullers.

D’ací que la notícia sobre el ‘segrest’ de l’àngel del Betlem de Xàtiva m’ha causat una certa perplexitat. La regidora de Compromís a l’Ajuntament, Pilar Gimeno, ha explicat el ‘segrest’ de l’àngel, ja que, segons ella, la seua figura ‘no és necessària’. A més, amb aquest ‘segrest’, segons la regidora, s’evitarà ‘ferir susceptibilitats’ i d’aquesta manera es pot reduir ‘la càrrega religiosa’ del pessebre! M’han sorprès de veritat aquests arguments tan poc sòlids. I és que si la regidora volia ‘reduir la càrrega religiosa’ del Betlem, més valia no haver-lo posat, ja que les figures, també la de l’àngel ‘segrestat’, representen el que representen i no una altra cosa.

Suprimir o ‘segrestar’ l’àngel del Betlem amb l’argument insostenible que l’àngel és propi del cristianisme i que la seua presència pot ofendre les altres religions és no conéixer les tradicions de les religions monoteistes. La regidora de Compromís de Xàtiva hauria de saber que els àngels, a part de la seua presència en el Cristianisme, també apareixen al Judaisme i a l’Islam i per tant, la presència d’aquesta figura no és cap discriminació ni cap ofensa als creients musulmans o jueus.

Per altra part, si l’objectiu del ‘segrest’ de l’àngel és ‘reduir la càrrega religiosa’ del pessebre, per què la regidora no suprimeix del Betlem les figures de la Mare de Déu, de Sant Josep i de l’Infant Jesús?

Suprimir les figures centrals del Betlem, com la Mare de Déu, l’Infant Jesús, Sant Josep, els Reis d’Orient o l’àngel per tal de suprimir ‘la càrrega religiosa’ del Nadal seria (com va fer el PP valencià durant tants anys) com suprimir del 9 d’Octubre tota referència al bon rei Jaume I i als repobladors catalans que al segle XIII ens portaren la llengua, la civilització i la fe. Per això, si la presència de l’àngel, segons la regidora de Compromís, pot ferir la sensibilitat dels musulmans, el pròxim 9 d’Octubre l’Ajuntament de Xàtiva no hauria de celebrar la festa del naixement del País Valencià, ja aquest dia recordem i commemorem la derrota dels pobladors islàmics per les tropes del rei Jaume I, que amb la victòria sobre els musulmans va incorporar la nostra terra a la cultura occidental.

La regidora de Compromís hauria d’aprendre dels seus companys de la Plana Alta, el conseller Vicent Marzà i el regidor de Castelló de la Plana, Enric Porcar, que participen any rere any, sense cap mena de vergonya, en el Betlem de la Pigà.

Per això he trobat tan encertada l’opinió de la priora del convent de les dominiques de la Consolació de Xàtiva, quan ens ha recordat que l’àngel és aquell missatger que anuncia la bona nova del naixement de Jesús. O no és això que celebra el Betlem? Per això també nosaltres estem cridats a ser àngels, per portar la pau i l’esperança al nostre món, com l’àngel del pessebre va portar un anunci joiós als pastors, aquella gent senzilla que va descobrir en l’Infant del pessebre, el Déu-amb-nosaltres.

Com que corregir és de savis, ja he sabut que el seny de l’alcalde de Xàtiva ha tret del seu ‘segrest’ l’àngel i l’ha posat de nou al seu lloc, com a missatger de pau. Com n’haurien de ser, de missatgers de pau, els polítics, cridats a solucionar els problemes de la gent i no a crear-ne de nous.
Bon Nadal a tots els qui treballeu a VilaWeb Ontinyent i als lectors d’aquest mitjà de comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT