divendres, 29 de desembre del 2017

I la Dama, per què no torna a Elx? (VILAWEB/ONTINYENT, 15/12/2017)

Després del trasllat de les obres d’art des del Museu Episcopal de Lleida a Sixena, caldria preguntar-se si aquesta celeritat que ha tingut el govern del Sr. Rajoy per tal de  traslladar aquestes peces també es donarà en el cas de la Dama d’Elx. O amb els ‘papers de Salamanca’, espoliats als valencians pel govern franquista. I és que amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola i amb la intervenció de la Generalitat de Catalunya per part del govern espanyol, aquest trasllat ha estat consumat, ja que la Conselleria de Cultura ha passat a estar intervinguda des de Madrid.

Ja fa molt de temps que els ciutadans de la capital del Baix Vinalopó demanen que la Dama d’Elx, escultura trobada el 1897 (ara fa 120 anys) al jaciment arqueològic de l’Alcúdia, a prop d’Elx, puga tornar al seu lloc d’origen. El periple d’aquesta obra d’art ha estat llarg, des de l’Alcúdia al Museu del Louvre i d’allà al Prado i finalment des del 1972, al Museo Arqueológico Nacional de Madrid.
Els valencians sempre hem estat els germans pobres de l’estat espanyol. I només cal recordar l’infrafinançament que patim i que asfixia les finances de la Generalitat del País Valencià. O bé l’ajornament (durant les tres últimes legislatures) en 41 ocasions de la reforma de l’Estatut del País Valencià, per no parlar del tancament de RTVV ara fa quatre anys, que ens deixà sense una veu pròpia als mitjans de comunicació.

Si les obres de Sixena havien de tornar al seu lloc d’origen (com s’ha afanyat a fer el govern espanyol), per què en el cas de la Dama d’Elx no passa el mateix? Malgrat la insistència de la ciutadania d’Elx perquè retorne a la ciutat aquesta obra d’art, l’estat continua ignorant la demanda, més que legítima, perquè la Dama torne on va ser descoberta. I això malgrat que la comissió de Cultura del Congrés de Diputats aprovà el 24 d’octubre una proposició no de llei (amb els vots a favor de Compromís, PSOE, ERC, Unidos-Podemos i PNB i l’oposició del PP i Cs), perquè la Dama torne a la capital del Baix Vinalopó. Resulta curiós que malgrat que els regidors a Elx del PP i de Cs votaren a favor del retorn de la Dama, els seus companys al Congrés ho feren en contra. Més recentment, només fa uns dies, el senador valencià Carles Mulet preguntà al govern de Madrid quan tenia previst retornar la Dama a Elx. La resposta del govern del Sr. Rajoy va ser que la Dama ‘es un bien de domino público de titularidad estatal’. És a dir: que no tornarà a Elx.

I és que les ‘raons’ per retornar les obres d’art a Sixena, sembla que no poden aplicar-se a la Dama, que continua ‘segrestada’ a Madrid, al Museo Arqueológico Nacional. Malgrat la petició de la majoria dels diputats del Congrés a favor d’aquest trasllat. Però ja es veu el cas que fa el govern del Sr. Rajoy als valencians pel que fa a la Dama, a la reforma de l’Estatut o al finançament. Perquè després ens diga el govern de l’estat que fa cas dels valencians.

Per cert: si els bisbes aragonesos, reiteradament, han demanat el retorn de les obres d’art a Sixena, per què els bisbes valencians no demanen que torne la Dama d’Elx al País Valencià? I, per què els bisbes valencians no van protestar tampoc pel tancament de RTVV o de l’infrafinançament que patim els valencians?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT