dijous, 21 de setembre del 2017

L’article 149,32a (VILAWEB/ONTINYENT, 21.9.2017)

Falten 10 dies per al referèndum de l’1 d’octubre. I una vegada i altra el Sr. Rajoy nega el dret dels catalans a expressar-se pacíficament i en llibertat per escollir el seu futur. El Sr. Rajoy ha dit repetides vegades un argument, molt poc sòlid, per negar el referèndum: ‘No me pida lo que no puedo hacer’.

I és que els qui defensen la Sacrosanta Constitució volen fer-nos creure que aquest text nega el dret a un referèndum. Però aquesta cançoneta, tot i que a força de repetir-la volen fer-nos creure que és així, no és veritat.

L’article 149 de la Constitució, que fa referència a les competències de l’estat, diu en l’apartat 32a, que l’Estat té competències en l’’Autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum’.

Per tant, amb aquest article, no és veritat que la Constitució negue la possibilitat d’un referèndum a Catalunya. La Constitució només diu que l’estat té competències per autoritzar-lo. Per això el referèndum és plenament constitucional, ja que la mateixa Constitució autoritza ‘la convocatòria de consultes populars per via de referèndum
.
El govern de Madrid només pot considerar il·legal el referèndum de Catalunya, si l’estat vol que ho siga. Perquè l’estat, fent cas de la Constitució, pot fer que aquest referèndum siga plenament legal, ja que així queda contemplat a l’article 149,32a.

El problema que hi ha en tot aquest afer no està en el referèndum ni en la Constitució, sinó en la concepció de democràcia que té el Sr. Rajoy i també els Srs. Pedro Sánchez i Albert Rivera i en una part de Podemos. Desgraciadament, una vegada més, el govern del PP, amb el PSOE i Ciudadanos, tornen a coincidir en un ‘no’ al referèndum, que és un no a la democràcia i a la llibertat d’un Poble.
Com ha dit el president Puigdemont, davant la legalitat, i per damunt seu, hi ha la democràcia. Una democràcia que, a més, la Constitució permet.

I és que entre la democràcia i la legalitat, no hi ha cap dubte de què és més important. La democràcia està sempre per damunt de la legalitat. Si fos a l’inrevés, Rosa Park, una dona nord-americana negra que va seure a l’autobús en un seient reservat només als blancs, no s’hi hauria assegut. I ho féu sense fer cas de la legalitat que li prohibia d’asseure’s allà. I aquest és només un cas dels molts que s’han donat, tot fent servir la democràcia per damunt de la legalitat.

Per això cal que davant l’1 d’octubre prevalga la dignitat, la democràcia, la fermesa i la persistència d’un poble que vol decidir amb llibertat el seu futur. Només votant. No prenent les armes. I les urnes i els vots poden ser il·legals?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

P. Oriol M. Diví (Catalunya Religió, 12/02/2024)

  Discret i senzill, atent, humil i acollidor. Aquests eren alguns dels trets més significatius del P.   Oriol M. Diví , monjo de Montserrat...

MONTSERRAT