Aquest és un dels forns tradicionals de l’Alcúdia amb més història i encara en actiu, gràcies a Déu. I és que, desgraciadament, als nostres pobles cada vegada trobem menys forns artesanals, com el de Filo (que ara porta el seu fill, Jesús) i menys botigues d’alimentació, ja que han estat desplaçats per les grans superfícies, on hi ha de tot, sí, però on no hi trobem la proximitat i la familiaritat d’aquells comerços tradicionals, on els forners i els botiguers coneixen la clientela i on anar a pel pa (com encara passa al forn de Filo), no és només comprar el pa, sinó que és també la conversa i la confidència.
El forn del Baró de Petrés, del segle XV, que l’ajuntament d’aquesta vila ha adquirit (Levante, 16 de gener de 2022), és una mostra dels innombrables forns que han anat desapareixent al nostre país.
Tots sabem que el pa és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània, juntament amb l’arròs, la fruita, les verdures, els llegums o l’oli, i per això el seu consum és molt important en la salut dels consumidors.
El premi al forn de Filo, atorgat el 2018 pel seu “pa roscà”, amb una de les 80 estreles als forns tradicionals, va ser un guardó que Jesús Hernandis va rebre ben merescudament per la qualitat del seu pa. Un premi (semblant a la fidelitat dels clients d’aquest forn), que és un reconeixement al treball ben fet, d’un forn tradicional que atén els seus nombrosos clients, amb un tracte amable i cordial que no trobem a les grans superfícies.
El pa que fa Jesús Hernandis i els treballadors que l’ajuden, Emili, Milena i Isabel, és un aliment que els alcudians apreciem i mengem amb delit. Per això aquest forn, un dels més antics de l’Alcúdia, és un orgull per al meu poble.
Dels vint forns que hi havia a l’Alcúdia els anys setanta i huitanta, afortunadament, el forn de Filo continua viu i actiu, oferint als alcudians uns productes, pa i dolços, de gran qualitat, valorats i apreciats per una clientela que va més enllà de la Ribera Alta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada