dissabte, 22 de febrer del 2020

Des del meu racó (LEVANTE-EMV, 19/02/2020)

Fa uns dies vaig rebre el llibre de l'amic Eugeni S. Reig, "Des del meu racó", una obra de 424 pàgines editada per la Regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament d'Alcoi.
Aquest llibre és una selecció d'articles, estudis i ressenyes escrites per Eugeni S. Reig, publicades als diaris El Punt, Ciudad de Alcoy, Levante-EMV, Las Provincias i Mediterráneo, a més dels textos publicats a les revistes Llengua Nacional, El Tempir i Valencia al habla, així com en publicacions electròniques com Núvol, La Veu, Pàgina 26.com i ARA Multimèdia i també a Llengua Nacional, Aula de les Lletres Valencianes i Caplletra.
Com diu el mateix Eugeni S. Reig en la introducció d'aquest llibre, aquesta obra "conté una selecció de 80 articles de premsa, 17 estudis i 8 ressenyes". Al pròleg d'aquest llibre, Verònica Cantó, secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, ens defineix Eugeni S. Reig com "l'home a qui agrada col·leccionar paraules", una "afició" que li ve de lluny, ja que "de ben jove va manifestar un gran interès pel valencià i va començar un aprenentatge autodidàctic de la mà de les obres de Carles Salvador, Josep Giner i Manuel Sanchis Guarner". I és que Eugeni S. Reig, com diu Verònica Cantó, "a més de ser una persona que estima, es preocupa i s'ocupa del valencià, és també una persona intel·lectualment inquieta i un treballador infatigable per salvar de l'oblit el nostre patrimoni lèxic".
Escriptor prolix, Eugeni S. Reig és autor de diverses obres com, Valencià en perill d'extinció (1999), Les nostres paraules (2008), El valencià de sempre (2015) i El borum i els gospins. El lèxic tradicional d'Alcoi en l'obra de Joan Valls i Jordà: una aproximació (2017). A més d'un gran escriptor, Eugeni S. Reig és l'impulsor, fundador i artífex, com ens recorda Verònica Cantó, "de la llista Migjorn", un projecte "de difusió en internet que va nàixer amb la voluntat de ser un espai d'intercanvi d'informació lingüística sobre qüestions que afecten la llengua des de perspectives diferents". Així mateix, Eugeni S. Reig "va propiciar la creació d'InfoMigjorn, un butlletí que arreplega notícies, entrevistes, articles, així com informació sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, generats sobre la llengua".
Pel que fa als articles que conté aquest llibre, Eugeni S. Reig ens presenta temes tan interessants com els castellanismes subtils, castellanismes de primera i de segona, assimilacions vocàliques, els calcs del castellà que hem d'evitar, el lèxic i les festes d'Alcoi o la degeneració lingüística.
En quant als estudis que aplega aquesta obra, Eugeni S. Reig ens ofereix una llista de temes summament interessant com el DNV i l'accentuació de les ee obertes en valencià, l'ús de com a amb valor comparatiu o la locució conjuntiva concessiva mas que.
La tercera part del llibre conté les ressenyes, entre les qual vull subratllar les següents: Les Històries Casolanes de Jordi Valor i Serra, la catalanitat indiscutible de l'extrem sud valencià o la Ressenya del Diccionari de fraseologia (segles XVII. XXI).

El llibre, que recomane llegir, acaba amb una extensa bibliografia i una cibergrafia, summament interessants.
Hòmens com Eugeni S. Reig, són els qui ens fan creure amb optimisme, en el futur i en la viabilitat de la nostra llengua, malgrat tots aquells que intenten destruir-la, o si més no deixar-la arraconada en un gueto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT