dissabte, 22 de febrer del 2020

Toni Cantó i Miguel Hernández (VILAWEB/ONTINYENT, 18/02/2020)

El mes de juny passat, durant el debat d’investidura del Sr. Ximo Puig com a president del govern del País Valencià, va ser molt comentada l’afirmació (del tot falsa) del Sr. Toni Cantó sobre la dificultat que hui tindria el poeta Miguel Hernández per a publicar en castellà. El Síndic de Ciutadans, adreçant-se al president Puig, digué que el poeta d’Oriola no hauria pogut publicar hui la seua obra pel fet d’escriure en castellà. Les paraules, plenes de falsedat, i sense cap mena de rubor per part del Sr. Cantó, van ser: ‘La cultura no té a veure amb la identitat, sinó amb la universalitat. Miguel Hernández no hauria pogut publicar a la Comunitat Valenciana on porta Cultura el Sr. Marzà, perquè no hauria tingut ni una sola ajuda per publicar en castellà’. I per si no havia quedat clar, el Sr. Cantó repetia la seua mentida, potser pensant que una mentida repetida milers de vegades acaba sent veritat: ‘A la Comunitat Valenciana del Sr. Marzà, el Sr. Miguel Hernández no hauria pogut estudiar en espanyol’. Curiosament, el Sr. Cantó no va recordar que el poeta Miguel Hernández va estar empresonat pel franquisme i va morir a la presó d’Alacant.
Però ara, no hem sentit el Sr. Cantó defensar el poeta Miguel Hernández quan el batle de Madrid, el Sr. José Luis Martínez Almeida, ha decidit d’eliminar les paraules escollides per a tres plaques situades al Memorial del cementeri de l’Almudena, una de les quals havia de portar dotze versos del poeta d’Oriola. Aquesta decisió del batle de Madrid, del PP, no és gens estranya. El novembre passat, l’Ajuntament de Madrid ja va retirar unes plaques amb els noms dels 2.937 afusellats (amb la data dels assassinats), hòmens i dones víctimes de la repressió franquista entre els anys 1939 i 1944.
Les obres d’aquest Memorial, que havia començat a construir l’ex-batlessa Manuela Carmena el maig de l’any passat per a recordar les víctimes del franquisme, van quedar paralitzades pel nou batle. I com dic, el batle del PP ha decidit d’eliminar els versos de Miguel Hernández corresponents al seu poema ‘El herido’, del seu llibre ‘El hombre acecha’ (1938-1939). Aquest poema, que no podrem veure al Memorial, comença així: ‘Para la libertad me desprendo a balazos, de los que han revolcado  su estatua por el lodo’.
Les mentides del Sr. Cantó sobre Miguel Hernández i la seua obra queden ben manifestes amb el seu silenci, ara que el batle que van votar els regidors de Ciudadanos a Madrid sí que ha prohibit els versos del poeta d’Oriola, mort a la presó.
El Sr. Cantó, que mentí clarament en la sessió d’investidura del president Puig, hauria de recordar que, com deia Jesús, ‘la veritat us farà lliures’ (Jo 8:32), mentre que la mentida i la falsedat, ens esclavitza.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

P. Oriol M. Diví (Catalunya Religió, 12/02/2024)

  Discret i senzill, atent, humil i acollidor. Aquests eren alguns dels trets més significatius del P.   Oriol M. Diví , monjo de Montserrat...

MONTSERRAT