dilluns, 17 de febrer del 2020

Jornada Mundial del Malalt (LEVANTE-EMV, 11/02/2020)

Hui 11 de febrer, festa de la Mare de Déu de Lorda, el papa Francesc ens convida a celebrar la XXVIII Jornada Mundial del Malalt, amb el lema: "Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats i jo vos alleujaré" (Mt 11:28). Aquestes paraules de Jesús, com ens diu el papa, "indiquen el camí de la gràcia que es revela als senzills i que ofereix alleujament als qui estan cansats i afeixugats". Són aquestes paraules, les que "expressen la solidaritat de Jesucrist davant una humanitat afligida i que sofreix".
El papa ens recorda que quan Jesús dirigeix aquestes paraules, que constitueixen el lema de la Jornada Mundial del Malalt d'enguany, "té davant seu les persones que troba pels camins de Galilea: pobres, malalts, pecadors, marginats.....del pes de la llei del sistema social opressiu".
En aquesta XXVIII Jornada Mundial del Malalt, com ens diu el papa, "Jesús adreça una invitació als malalts i als oprimits, als pobres que saben que depenen completament de Déu i que, ferits pel pres de la prova, necessiten ser curats". I és que Jesús, com veiem a l'Evangeli, "no imposa lleis, sinó que ofereix la seua misericòrdia, és a dir, la seua persona salvadora". Jesús "té ulls que veuen, que se detenen i abracen tothom, a cada home en la seua condició de salut, sense descartar ningú". Davant el sofriment, la vida ens diu que "només el qui viu en primera persona eixa experiència, sabrà ser consol per als altres".
El papa Francesc s'adreça en el seu missatge, a aquells que tenen i que viuen "les formes més greus de sofriment", com són "malalties incurables i cròniques, patologies psíquiques, els qui necessiten rehabilitació o cures pal·liatives, les diverses discapacitats, les malalties de la infància i de la vellesa". El papa ens fa vore que "durant la malaltia la persona", a més dels tractaments mèdics, "necessita sol·licitud, atenció... en definitiva, amor". I per això el papa s'adreça a aquells germans i germanes que, a causa de la seua malaltia estan, de manera particular, "entre qui, "cansats i afeixugats" atrauen la mirada i el cor de Jesús". El papa ens recorda que de Jesús ens ve "la llum per als vostres moments de foscor i l'esperança per al vostre desconsol". En Ell trobem, com ens diu el papa, "la força per afrontar les inquietuds i les preguntes que sorgeixen en vosaltres, en aquesta "nit" del cos i de l'esperit".
Jesús a l'Evangeli, "no ens ha donat receptes", com ens diu el papa Francesc, "sinó que amb la seua passió, mort i resurrecció, ens allibera de l'opressió del mal". Per això l'Església "desitja ser cada vegada més, "l'hostal" del Bon Samarità que és Crist".
En el seu missatge, el papa destaca la professionalitat i la importància d'aquells que estan ajudant els malalts, com els agents sanitaris, els infermers i els metges, el personal sanitari i administratiu i els auxiliars i voluntaris que es fan presents en el món del dolor, tant als hospitals, com a les residències d'ancians o a les llars familiars.
El pap també recorda aquells germans nostres, malalts, "que no tenen la possibilitat d'accedir als tractaments mèdics degut a la pobresa". I per això el papa fa una crida als governs per tal que la solidaritat arribe a tothom.

En aquesta XXVIII Jornada Mundial del Malalt, cal que prenguem consciència de la fragilitat en la que es troben tants hòmens, dones i xiquets, perquè la nostra fraternitat es manifeste en la proximitat i en l'afecte envers tots els qui sofreixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT