dissabte, 10 d’agost del 2019

Els sous dels polítics (amb unes referències a l'Evangeli)


La constitució dels nous ajuntaments, com ha passat tantes vegades, ha tingut dos pols d’atenció: per una part els pactes per escollir l’alcalde i poder arribar a governar i per l’altra, els sous que els mateixos polítics s’han atorgat.

Pel que fa a l’augment dels sous entre els polítics, segons el Confidencial (17 de juliol de 2019), el 28% dels alcaldes de les grans ciutats s’han apujat els sous.

Només unes dades: a la Corunya la seua alcaldessa, del PSOE, cobrarà 69.000 euros, un 72,5% més que el seu antecessor.

A Osca, també amb alcalde del PSOE, la primera autoritat municipal cobrarà 50.000 euros, un 42,9% més que el que cobrava l’anterior alcalde.

A Castelló de la Plana, la seua alcaldessa, del PSOE, tindrà un sou de 74.300 euros, un 40,6% més del que va cobrar aquesta regidora quatre anys abans, on també era alcaldessa.

A Sevilla, el seu alcalde cobrarà 84.454 euros, un 33,0% més que el seu antecessor.

A Pilar de la Horadada, la primera autoritat municipal d’aquest poble valencià cobrarà 51.800 euros, un 160% més que fa quatre anys.

A Madrid, l’alcalde del PP cobrarà 106.130 euros i a Barcelona, la seua alcaldessa, d’En Comú Podem, en cobrarà 100.000. També a Bilbao el sou de l’alcalde, del PNB, serà de 99.500 euros i a Ceuta (PP) de 90.475 euros.

Pel que fa a l’alcalde de València, de Compromís, el seu sou serà de 82.602 euros i a Valdemoro (Cs), de 60.000 euros. I així una llarga corrua de polítics i de sous.

Cal dir per endavant que els polítics han de cobrar un sou digne per poder viure, ja que si només pogueren ser alcaldes o concejals els qui tenen un patrimoni personal important (i que per això mateix els permet fer política sense el seu treball anterior), els altres hòmens i dones, que no tenen tants diners com per deixar el seu treball, no podrien dedicar-se a la política.

Però al mateix temps pense que els sous dels alcaldes i dels regidors (i dels diputats a les Corts Valencianes, al Senat i al Congrés) haurien de ser els mateixos que cobraven aquests polítics, abans d’entrar a l’ajuntament.

La política ha de ser un servei als ciutadans i no un mitjà per enriquir-se. I d’això, d’un mitjà per enriquir-se, els valencians sabem què vol dir, davant els polítics empresonats o inculpats per delictes monetaris, ja que en compte de servir la ciutadania d’una manera altruista, han desviant els diners de tots a unes butxaques concretes.  

Com va dir el papa en l’homilia del 13 de setembre de 2013, hem de lluitar per “no caure en la trampa de la idolatria dels diners”, ja que hi ha “molts pecats, però Jesús ho subratlla molt: l’avidesa dels diners és, efectivament, l’arrel de tots els mals”. Per això el papa Francesc afirmava en aquella homilia que si triem “el camí dels diners, al final seràs un corrupte”, ja que “tenen aquesta seducció de fer-te davallar a poc a poc cap a la teua perdició”.    

Si bé amb les passions corporals (gola, luxúria) arribem a saciar-nos, en el cas de l’avarícia, amb diners, mai no arribem a la sacietat, ja que sempre en volem tindre més i més. I per això, com que “el cobejós de diner no en té mai prou” (Ecle 5:9), arribem a la corrupció amb el desig d’acumular cada vegada més diners. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT