dimecres, 14 de juny del 2017

Joan Fuster (Diari de Girona, 13/06/2017)

El 21 de juny farà 25 anys que morí Joan Fuster a la seva casa de Sueca (Ribera Baixa), la població on havia nascut l´any 1922. Fuster fou un intel·lectual de primer ordre i esdevingué un dels escriptors més importants de la literatura catalana de tots els temps.


El personatge sempre ens havia interessat i de molt jovenet llegírem el seu llibre Nosaltres els valencians, però la grandesa de l´erudit ens la transmeteren de manera plena els escrits que sortiren els dies posteriors a la seva mort. Sobretot, un article de Joan Francesc Mira, que deia així: «Joan Fuster era un fenomen humà que no s´explica per les lleis de la probabilitat. No hi havia res, absolutament res, en la història i la composició d´aquesta societat -vull dir la valenciana, especialment, però també tota la catalana- que fes previsible l´arribada al món d´un personatge com ell. No és previsible que de sobte brolle una font en un desert, o que aparega un taronger en una estepa gelada, o que nasca un gegant en una tribu de pigmeus. Són coses que poden passar, però només una vegada en un segle o menys encara».

Amb els anys el nostre interès pel personatge anà acreixent. Per aquest motiu l´any 2010 anàrem a l´Alcúdia (Ribera Alta) a fer una entrevista al professor Josep Lluís Bausset, que, per a Fuster, esdevingué un referent en l´aprenentatge valencianista i una de les persones que li ensenyaren les claus de l´activisme cultural i polític de les primeres dècades del segle XX. Entre aquests dos grans homenots nasqué una amistat i una admiració mútua que es mantingué sempre.

Aquell dia d´agost tinguérem una llarga conversa sobre el pensador valencià, del qual ens digué: «Fuster és la màxima autoritat en el retrobament del poble valencià. Per a mi és com si estigués viu. Nosaltres el valencians va ser un terratrèmol, un autèntic revulsiu. Deia el que estava soterrat en molta gent i el que ningú no s´atrevia a dir i a fer. Fuster va transmetre a la societat una idea noble i suprema de país que quedarà per sempre».

Fa pocs mesos s´inaugurà l´Espai Joan Fuster a la casa del carrer Sant Josep de Sueca on vivia. També, en els darrers temps, han arribat a les llibreries diferents volums dedicats al savi valencià. Els fonaments del pensament i l´obra de Fuster són molt sòlids, la qual cosa fa que aguantin bé el pas del temps i que continuïn essent necessaris per entendre i interpretar el passat, el present i el futur del País Valencià i del conjunt dels pobles de parla catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT