divendres, 9 de juny del 2017

Homilia pronunciada a la Basílica de la Mare de Déu de Montserrat dimcres 7.06.2017



Tot just acabat el temps Pasqual, amb la solemnitat de la Pentecosta que celebràvem diumenge passat, avui l’Evangeli que ha estat proclamat té encara un ressò de Pasqua, de resurrecció.
I és que la resposta a la pregunta insidiosa i plena de malícia dels mestres de la llei, per saber de qui seria esposa en la resurrecció dels morts aquella dona casada successivament amb set germans, fa que Jesús desbarati l’argument absurd d’aquells que l’interrogaven: Déu “no és Déu de morts, sinó de vius” (Mc 12:27). Per això tots estem cridats a la vida.
Certament que la mort és un misteri que ens sobrepassa. I sovint, també, ens desorienta. Ho deia el divendres passat el periodista Antoni Bassas en relació a la mort del també periodista Carles Capdevila: “Ens sentim una mica desorientats”.
Però la mort, malgrat que no l’acabem de comprendre, malgrat que ens desorienta, sempre queda il·luminada per l’afirmació de Jesús, que ens diu també a nosaltres: “Jo sóc la resurrecció i la vida. Els qui creuen en mi, encara que morin, viuran. I tots els qui viuen i creuen en mi, no moriran mai més” (Jo 11:25-26).  La mort de Jesús, la Pasqua de Jesús no va ser un absurd, sinó el seu pas d’aquest món al Pare. Com també la mort d’aquells que recordem, és també la Pasqua de tots aquells que ja ens han deixat per fer camí cap al Pare.
El Déu que Jesús ens mostra és el Déu que dóna la vida i que vol que tothom visqui, ja aquí, la nova vida dels fills de Déu, com un inici del que serà la vida amb Déu, la vida en la seva plenitud. Per això l’esperança en la resurrecció és la força que ens empeny a enfocar les realitats humanes. És Jesús qui ens anuncia el Déu de la vida, que enforteix i il·lumina el nostre caminar i el nostre pas d’aquest món a l’altre.
L’Eucaristia que ara celebrem, germans i germanes, ens anticipa ja la comunió amb el Senyor Ressuscitat, vencedor de la mort i del pecat. L’Eucaristia que ens aplega en aquest àpat de fraternitat és ja com un tast d’aquella vida nova que ja posseeix Jesús i que també posseirem nosaltres quan veurem Déu cara a cara.



                                                                7.06.17

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT