dilluns, 20 de març del 2017

Diumenge Tercer de Quaresma (LEVANTE-EMV, 19/03/2017

Per als cristians, com ens ha dit el papa Francesc, la Quaresma és un temps de renovació de la fe. Un temps per a deixar-nos il·luminar per la Paraula de Déu en aquest itinerari de quaranta dies de camí cap a la Pasqua.

Enguany la litúrgia, en aquest cicle A, ens presenta en aquest diumenge tercer de Quaresma (i també en els dos següents) una catequesi baptismal, amb la lectura dels Evangelis de la Samaritana (diumenge tercer) el cec de naixement (diumenge quart) i la resurrecció de Llàtzer (diumenge cinquè). Concretament hui contemplem un text preciós de l´evangelista Sant Joan: el diàleg de Jesús amb aquella dona samaritana que estava al costat del pou de Jacob (Jo 4:5-42 ).

Curiosament Jesús, un bon israelita, no exclou els samaritans, que eren considerats pels jueus com a heretges o cismàtics. De fet, la Samaritana de l´Evangeli de hui, el leprós samarità (Lc 17:11-19), que va ser l´únic dels deu leprosos que va tornar a Jesús per agrair-li la seua curació o la paràbola del bon samarità (Lc 10:25-37), ens són uns exemples de l´actitud d´obertura de Jesús, que acollia jueus i pagans, hòmens i dones, sense excloure ningú. I és que Jesús no va tindre cap problema en trobar-se amb els samaritans. Com ens deia el papa Francesc el 25 de gener de 2015, "L´actitud de Jesús ens ensenya que trobar-se amb els qui són diferents a nosaltres, pot fer-nos créixer". Per això el trobament amb Jesús sempre és un trobament fecund, si obrim el nostre cor a la seva paraula. El trobament amb Jesús és un trobament que marca i canvia la vida d´aquell que escolta i acull la paraula del Senyor, com va fer la Samaritana.

En l´Evangeli d´aquest diumenge veiem Jesús que, cansat del viatge, a la vora del pou de Jacob, va demanar aigua per a beure a una dona samaritana. Com ens deia el papa, la set de Jesús "va més enllà de la set física. És set de trobada, desig d´establir un diàleg amb aquella dona per oferir-li la possibilitat d´un camí de conversió". La dona es va estranyar que un jueu li demanara aigua, ja que com ens diu el text de Sant Joan, "els jueus no es fan amb els samaritans". I és ací on comença un diàleg catequètic intens de Jesús amb aquella dona, un diàleg que passa de l´aigua física a l´aigua espiritual: "Si saberes què vol donar-te Déu i qui és el qui et demana que li dónes aigua, series tu qui li hauries demanat aigua viva, i ell te l´hauria donada".
La dona al principi no entenia res del que Jesús li deia, però poquet a poquet el Mestre va anar obrint en aquell dona el desig d´una aigua viva, que no és la del pou, sinó aquella aigua que "es convertirà en una font que brollarà sempre dins d´ell per a donar-li vida eterna".

Jesús sempre respecta la persona que té al seu davant i es va revelant gradualment, pedagògicament. L´actitud de Jesús ens és un exemple que ens encoratja a buscar un diàleg pacífic amb els altres. I és que, com ens ha dit el papa, "per a entendre´ns i créixer en la caritat i en la veritat, és necessari detindre´s, acollir-se i escoltar-se".

En aquest diàleg amb l´altre i amb el món, crec que és important tindre en compte una iniciativa interessant per a aquesta Quaresma, que m´ha fet saber mossèn Manuel Martín i que ens proposa els Moviments d´Acció Catòlica. Es tracta dels cinc divendres (un per a cada setmana) solidaris, per tal d´aconseguir un món més just, un món net i habitable, el dret a la sanitat, un treball digne per a tothom, el desenrotllament integral dels pobles i finalment el tema dels refugiats.

La Quaresma és un compromís amb els altres, sobretot amb els qui pateixen i també amb la creació, que tantes vegades destrossem sense cap mirament. La Quaresma, i en aquest diumenge de la Samaritana, és un camí per descobrir Déu, els altres i també per descobrir-se un mateix. Per fer camí cap a Déu, cap als altres i per entrar dins d´un mateix. La Quaresma és el desig i l´anhel de buscar aquella aigua que, com en el baptisme, ens dóna nova vida i ens fa fills d´un mateix Pare i germans els uns dels altres.

El 28 de febrer de 1978, l´arquebisbe màrtir del Salvador, Òscar Romero, comentant aquest Evangeli, afirmà que "la Samaritana s´ha convertit en apòstol", ja que va ser ella qui, després del diàleg amb Jesús, va fer conèixer als seus conciutadans el seu trobament amb el Messies. Per això l´arquebisbe Romero parlava de "l´hora de l´Església", pel fet que, com en el cas de la Samaritana, ara "ja no és Crist qui predica personalment", sinó que és Ell, però "per mitjà de tots els pobles que creuen en Ell". I tenint present la catequesi baptismal d´aquest Evangeli, l´arquebisbe màrtir recordava que "el baptisme va fer brollar en el nostre interior una font d´aigua viva".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT