diumenge, 5 de març del 2017

Diumenge primer de Quaresma (LEVANTE-EMV, 05/03/2017)


Durant quaranta dies els cristians fem camí cap a la Pasqua, la festa de les festes. És per mitjà de la Quaresma que obrim la porta del nostre cor a Déu i als germans, per tal de descobrir que tota persona és un do, com ens recorda el papa en el seu missatge quaresmal. Per això els quaranta dies de la Quaresma és aquest temps favorable de renovació i d´aprofundiment en la fe. Són també quaranta dies per créixer, personal i comunitàriament, en l´esperança i així arribar a la Pasqua. La Quaresma és un temps per renovar el trobament amb Déu, per mitjà de la seua paraula i dels sagraments i també del trobament amb el germà. És un temps per créixer en l´amor i per descobrir el pas del Senyor en la nostra vida i en la vida dels altres. La Quaresma és una aventura en la qual Déu ens sorprèn amb la seua misericòrdia, una misericòrdia que cura la nostra misèria i la nostra tristesa. És un temps també per redescobrir i aprofundir l´esperança en un món tan desesperançat. És un temps per reconciliar-nos i per mirar els altres amb el cor, amb una mirada que conforte i done pau, per transmetre així comprensió i tendresa.



En aquest primer diumenge de Quaresma la litúrgia ens presenta el combat contra el mal. Ja en la primera lectura, del llibre del Gènesi (Gn 2:7-9;3:1-7a), la Paraula de Déu ens presenta la lluita contra el maligne i contra el pecat. Voler ser com Déu, ocupar el lloc de Déu, és la gran temptació del nostre temps i de sempre. I per això cal que el cristià siga ben conscient que la seua vida és una milícia i una lluita contra l´egoisme i contra tot allò que ens deshumanitza. Si Sant Benet presenta la vida monàstica com un combat del monjo contra el mal, també és així, un combat contra el pecat, la vida del cristià. Jesús, com ho veiem en l´Evangeli d´aquest diumenge, va lluitar contra la temptació del maligne (Mt 4:1-11). I per això el Mestre ens encoratja a no deixar-nos vèncer pel mal, sinó a combatre el mal amb la pregària, la sobrietat de vida i l´ajuda als altres, per tal de no quedar presoners del pecat.

El papa Francesc proposa a la nostra reflexió diverses actituds en relació a Déu, al proïsme i a nosaltres mateixos, per aprendre a lluitar contra l´egoisme i la mentida. Entre d´altres, el papa ens demana lluitar contra la por a manifestar-nos creients o contra l´instint de manipular Déu. El papa també ens demana lluitar per no calumniar, ni fer judicis gratuïts, per no ser envejosos ni lladres, per saber perdonar i per evitar la venjança i la rancúnia.

En aquest primer diumenge de Quaresma Jesús es fa solidari del nostre combat contra el mal. Per això cal estar ben atents per no caure en les urpes del maligne i per tindre ben atentes les oïdes al crit i a la lluita dels qui són més dèbils, per romandre al seu costat. Aquest diumenge ens convida a sentir com a propi el sofriment del germà i a ser la veu dels humils, per tal de denunciar la injustícia i la maldat que fereixen el nostre món. I també per escoltar els altres amb sol·licitud i amb un cor acollidor. La lluita contra el mal ens ajuda a fer de l´Església i del món, un espai de serenor i de pau, de curació i harmonia amb la natura, amb els altres i amb un mateix.

La Quaresma ens convida a esvair tibantors, tristeses i conflictes, i a estar al costat d´aquells que tenen el cor ple de buidor i de ferides, per encoratjar-los i animar-los a trobar camins d´esperança. La Quaresma ens ajuda a donar més importància a la humilitat assumida que a l´orgull ferit, per així encaminar-nos cap a la Pasqua, que és el triomf de la vida per damunt de la mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT