dilluns, 3 d’octubre del 2016

La missió dels nuncis segons el papa Francesc (LEVANTE-EMV, 30/09/2016)

Els nuncis de la Santa Seu que hi ha a cada Estat representen el papa, tant davant les Esglésies particulars, com també davant les autoritats. Entre les seues missions hi ha la d´afavorir els vincles entre la Seu Apostòlica i les diòcesis, també la de col·laborar amb els bisbes per fomentar les relacions entre l´Església Catòlica i les altres Esglésies Cristianes, les comunitats eclesials i les religions no cristianes i finalment, la de promoure iniciatives de pau i de cooperació entre els pobles.

A aquestes tasques, a vegades molt burocràtiques, molt de despatx, el papa ha volgut afegir a la missió dels nuncis, un cor, i per això, el passat dia 17, en l´audiència als diplomàtics de la Santa Seu, Francesc els va donar com un perfil de com haurien de ser els nuncis.

Cal recordar que la missió dels nuncis està regulada per els disposicions del Motu Proprio "Sollicitudo Omnium Ecclesiarum" del papa Pau VIè, del 24 de juny de 1969, i també pels cànons 362 al 367 del Codi de Dret Canònic.

En l´exhortació que va fer als nuncis, Francesc els animà a que "ausculten" el cor del papa, per tal que arribe la seua "respiració" a les Esglésies de tot el món. El papa encomanà als nuncis la missió de dialogar, per tal de sostindre, i no limitar-se només a corregir. En els aires nous que vénen del Vaticà en aquesta primavera "bergogliana", el papa vol que els nuncis estiguen lluny de les conspiracions, que no promoguen "als amics dels amics", ni es "casen" amb les línies polítiques o batalles ideològiques. Així mateix, els nuncis, segons el papa, han d´evitar visions personalistes, han de superar lògiques burocràtiques i han de proposar noms de candidats a l´episcopat, perquè els elegits siguen realment testimonis del Ressuscitat, i no "portadors de currículums".

El papa vol també que la humilitat dels nuncis s´expresse "per mitjà de l´amor pel país i per l´Església, a la que han estat cridats a servir", i no "per l´espera del pròxim destí". El papa també ha demanat als nuncis que a més de "vore, analitzar i referir", siguen capaços de "trobar, escoltar, dialogar, compartir, proposar i treballar junts".

Els nuncis, com vol el papa, han d´afavorir la "proximitat, la disponibilitat i la fraternitat", a més d´evitar la xafarderia i "la burocràcia", que sovint els pot portar a ser "tancats, indiferents i impermeables". Per això les nunciatures no s´han de convertir "mai en refugi dels amics dels amics", com ha remarcat el papa.
Finalment, el papa va demanar als nuncis una actitud important en el ministeri que tenen encomanat: que la seua missió no es limite al "paper fred de les cartes i dels informes", sinó que siguen capaços de moure´s, anant a les diòcesis per tal de comprendre "què viu el poble de Déu, què en pensa i què demana". Per això el papa vol que els nuncis siguen l´expressió "d´una Església en eixida", que alhora siga també "hospital de campanya".

I és que el papa vol bisbes "pastors i no prínceps o funcionaris". El papa també ha demanat als nuncis que siguen capaços de fugir de les visions personalistes, i que la misericòrdia esdevinga com "la missió diplomàtica del nunci". Per això els ha encoratjat a "no donar cap persona, definitivament per perduda".
En el seu sentit pastoral d´home arrelat a la terra, (un tret que haurien de tindre en compte els bisbes i els preveres del País Valencià) el papa, en el seu discurs, va elogiar un nunci que, "abans de presentar les credencials, en dos mesos ja havia après una llengua difícil", fins al punt de "celebrar en aquesta llengua" la litúrgia. Un bon toc d´atenció que els pastors valencians farien bé de prendre nota, per utilitzar la nostra llengua, gens difícil, per altra part!

En aquesta nova primavera eclesial que ens ha portat el papa Francesc, ara toca revisar i enfortir pastoralment la missió dels nuncis, per tal que siguen servidors de la caritat, heralds de l´Evangeli i artesans de comunió i d´unitat entre l´Església de Roma i les altres Esglésies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT