diumenge, 11 de setembre del 2022

El Sr. Natxo Costa, les misses i les processons (CASTELLÓ NOTÍCIES, 10/09/2022)

 

He llegit amb sorpresa la informació que recull el diari Las Provincias (7 de setembre de 2022), sobre el Sr. Natxo Costa i les seues desafortunades declaracions al programa Sociedad Valenciana, de l’emissora 99.9 Plaza Radio.



El sotssecretari de la Conselleria d’Economia i Comerç es permet fer conyeta amb les processons i les misses. Segons recull el diari Las Provincias, el Sr. Costa és partidari (i així ho va dir al programa de ràdio), de prohibir les misses i les processons, cosa que mostra la seua tolerància i el seu tarannà democràtic. Que haja apostatat de la fe, com diu que ha fet, no li dóna cap dret a voler prohibir les processons i les misses o a que queden reduïdes a “espais tancats i a les cases”, cosa que diu molt a favor seu i del seu concepte de la democràcia.

¿El Sr. Costa també prohibirà, en falles, l’ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats, on molt encertadament hi participa l’exvicepresidenta del govern valencià, la Sra. Mónica Oltra? ¿El Sr. Natxo Costa prohibirà a l’alcalde de València que pose el Betlem a l’ajuntament, per Nadal? ¿Prohibirà al regidor Carlos Galiana, que represente, com acostuma a fer, l’ajuntament a les misses a les qual hi assisteix? ¿Per què el Sr. Costa no va a Castelló de la Plana a convèncer els militants de Compromís per prohibir la romeria de les Canyes a l’ermita de la Magdalena? I ¿per que no convenç el president Puig per prohibir el Sexenni en honor de la Mare de Déu de Vallivana? Supose que el Sr. Costa també prohibiria (si poguera) la romeria d’Alacant a la Santa Faç. Que els ho propose als militants de Compromís d’Alacant a vore què li diuen. I ¿per què no li demana a l’alcalde de València, Joan Ribó, que es propose suprimir la Setmana Santa Marinera al Cabanyal? ¿O les festes de la Mare de Déu de la Salut, Patrimoni de la Humanitat, a Algemesí. ¿O l’Entrà i la processó de la Mare de Déu de l’Oreto a l’Alcúdia, el meu poble? El Sr. Costa estaria encantat de suprimir les fogueres a Sant Antoni. Que vaja a Canals i que els ho propose als militants de Compromís. O els Miracles de Sant Vicent als carrers de València. I no cal dir la processó del Corpus o la de la Mare de Déu dels Desemparats al Cap i Casal del País Valencià. Que li ho propose a l’alcalde Ribó, a vore què li diu. Ja li agradaria al Sr. Costa prohibir els Pelegrins de les Useres, les cavalcades dels Reis o les Creus de Maig de Borriana.

Supose que el Sr. Costa ha d’estar més que irritat per la retransmissió de la missa en valencià, cada diumenge, per À Punt o per la retransmissió de la Festa d’Elx, Patrimoni de la Humanitat.

El Sr, Costa es permet fer conyeta amb les misses i les processons, quan són molts els cristians que, encara hui, són perseguits i assassinats per viure la fe en Jesús de Natzaret. El Sr. Costa hauria de saber que els missioners que es troben en els països del Tercer Món, en moments de conflicte bèl·lic o de terratrèmols o inundacions, no abandonen la gent, sinó que fan costat als qui pateixen, mentre el Sr. Costa està ben assegut al seu despatx.  

Per altra part, estic segur que el Sr. Costa, que fa conyeta amb les processons i les misses, no fa gens de conyeta amb l’Islam ni amb el Budisme. I és que els cristians (malgrat que no som com hauríem de ser), sempre estem a la diana i per això el Sr. Costa amb les brometes i les ironies (quina progressia i que modern!), confon la laïcitat amb la ignorància, la burla i el menyspreu als altres.

Els cristians no som perfectes, ja ho sabem. Hem de millorar molt i molt la nostra manera de ser i de fer. Però no per això el Sr. Costa ha de burlar-se de nosaltres, fent conyeta amb la prohibició de les misses i de les processons, demostrant amb les seues declaracions que es creu un reietó amb ínfules autoritàries, que prohibeix el que no li agrada.

No sé si el Sr. Costa sap on va la gent que passa gana i que necessita una ajuda. No va a la seu de Compromís, ni a la de Podem, ni a la del PSOE, ni a la de Cs, ni a la del PP. Va a les parròquies valencianes, on els capellans i els cristians ajuden aquells que no poden arribar a final de mes, als qui viuen en la precarietat, als qui passen necessitat. No van a casa del Sr. Costa, ni a la Conselleria d’Economia i Comerç. 

El Sr. Costa hauria de saber que en democràcia, el respecte i la tolerància són la base d’una bona convivència. No la intolerància, el sectarisme i la burla, com fa ell. Estic segur que el Sr. Costa no prohibirà les manifestacions dels aficionats del València, el Vila-real, el Llevant  o l’Hèrcules, quan aquests equips guanyen un títol esportiu. Ni tampoc no crec que el Sr. Costa pense prohibir les manifestacions al carrer dels partits polítics o dels sindicats. Però les misses i les processons, haurien de quedar circumscrites a “espais tancats”, segons diu el Sr. Costa.

Encara que les declaracions del Sr. Costa foren fetes en un ambient informal i humorístic, no crec que els polítics puguen fer broma de tot. Per això, no crec que el Sr. Costa faça conyeta del càncer d’una persona que estime. I és que a la vida, no s’hi val tot! I menys encara quan les paraules, plenes d’intolerància, com les del Sr. Costa, són un menyspreu i una burla als cristians.

Fa molt anys vaig conèixer el Sr. Francesc de P. Burguera, un autèntic senyor, que tenia un gran respecte per les idees dels altres i per les persones, amigues i adversàries. Com també vaig conèixer al PNPV (embrió del Bloc Nacionalista Valencià), persones tolerants i respectuoses amb el fet religiós (una realitat que abomina i voldria prohibir el Sr. Costa), com els amics Francesc Ferrer Pastor, Andreu Banyuls i Elvira Ferrer, Cristòfol Aguado i Joaquim Meneu (tots dos, membres de la Paraula Cristiana), Paco Salt, Carmina Gonzàlez, Josep Cabanes, Marina de Paz, Vicent Franch, Eugeni i Joan Senent, .... Pel contrari, amb les declaracions anticlericals i amb la seua conyeta sobre les misses i les processons, el Sr. Natxo Costa ha quedat ben retratat. Sort que a Compromís, on tinc bons amics, no pensen com el Sr. Costa, que ha mostrat amb les seues declaracions, el seu sectarisme i la seua intolerància. Quina manera més excel·lent de fer el ridícul! I quina manera més absurda i més inútil de crear problemes i polèmiques sense cap necessitat! El Sr. Costa hauria de saber (i de recordar), que els polítics estan per buscar solucions i no per crear problemes allà on no n’hi ha.

De mon pare vaig aprendre que sempre hem de pensar el que hem de dir, dir el que hem pensat i fer el que hem pensat i hem dit. No sé si el Sr. Natxo Costa va pensar la bestiesa que va dir o la va dir sense pensar-ho. I no sé què és pitjor, si dir el que va dir sense pensar-ho o essent molt conscient del que deia.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT