divendres, 3 de juny del 2022

Jornada Mundial de les Comunicacions Socials (Castelló Notícies, 29/05/2022)

 Aquest 29 de maig i amb el lema, “Escoltar amb les oïdes del cor”, celebrem la 56ena Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, instituïda pel papa Pau VI en 1967.

El missatge del papa, que va donar a conèixer el 24 de gener, festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, ressalta la importància del “verb escoltar, decisiu en la gramàtica de la comunicació” i alhora, “condició per a un diàleg autèntic”. El papa ens recorda com anem “perdent la capacitat d’escoltar qui tenim al davant” i per això conta l’anècdota d’un metge, que quan li van preguntar “quina era la necessitat més gran dels éssers humans, respongué: el desig il·limitat de ser escoltat”.

En el seu missatge, el papa ens recorda que a la Bíblia “aprenem que l’escolta no només posseeix el significat d’una percepció acústica, sinó que està lligada a la relació dialògica entre Déu i la humanitat”. Així el llibre del Deuteronomi subratlla l’“Escolta, Israel” (Dt 6:4) i també Sant Pau afirma que “la fe prové de l’escolta” (Rm 10:17). I és que “la iniciativa”, com diu el papa, “és de Déu que ens parla” i alhora ens escolta, ja que “l’escolta correspon a l’estil humil de Déu. És aquella acció”, ens diu el papa en aquest missatge seu, “que permet a Déu revelar-se com Aquell que tot parlant crea l’home, i escoltant-lo, el reconeix com el seu interlocutor”. Desgraciadament “l’home, pel contrari, tendeix a fugir de la relació, a tancar les oïdes per no escoltar”. És per això, com ens diu Francesc, que “Jesús demanava als seus deixebles que verificaren la qualitat de la seua escolta: “Mireu, doncs, com escolteu” Lc 8:18”.

Tots tenim orelles, però com diu el papa, “moltes vegades no arribem a escoltar els altres”. I és que “hi ha una sordesa interior, pitjor que la sordesa física”. Per això el papa ens recorda que “la veritable seu de l’escolta és el cor”, com en el cas del rei Salomó, de Sant Agustí, que demanava escoltar amb el cor o de Sant Francesc d’Assís, que també demanava això mateix als seus deixebles. I encara, Sant Benet, que subratlla molt aquesta actitud, comença el pròleg a la seua Regla amb la paraula, “escolta”, perquè el sant abat vol que els monjos escoltem, com ens diu ell, amb “l’orella del cor” (Pr 1).

Lamentablement, com ens diu el papa, “la falta d’escolta que experimentem moltes vegades en la vida quotidiana” i que veiem també “en la vida pública, en lloc d’escoltar l’altre, el que ens agrada és escoltar-nos a nosaltres mateixos”. I és que la bona comunicació, com ens diu el papa en el seu missatge, “no tracta d’impressionar el públic amb un comentari d’ingeni dirigit a ridiculitzar l’interlocutor, sinó que presta atenció a les raons de l’altre”.

El papa reconeix que “és trist quan també a l’Església es formen bàndols ideològics, l’escolta desapareix i el seu lloc l’ocupa contraposicions estèrils”. Com ens diu el papa, “escoltar és el primer i indispensable ingredient del diàleg i de la bona comunicació”. Per això el papa reconeix que “a l’Església també hi ha necessitat d’escoltar i d’escoltar-nos”.



Quan el gener d’aquest any el papa es va reunir amb el consorci internacional de mitjans de comunicació catòlics, “Catholic Fact-Checking”, Francesc demanà als periodistes que quan difonguen notícies, no vagen contra les persones i també que estiguen sempre amatents a escoltar i siguen empàtics. Els papa els deia: “Buscar la veritat també vol dir, buscar un antídot als algoritmes dissenyats per maximitzar la rendibilitat comercial i promoure una societat informada, justa, sana i sostenible”. El papa es referí en la seua trobada, a la infodèmia o com es distorsiona la realitat amb por i amb notícies falses (El Nacional, 30 de gener de 2022).

Cal agrair als periodistes que defensen la democràcia i de la llibertat, el seu treball, informant des de la veritat i posant el diàleg i l’escolta com a base de la informació. Per això és tan important, en el nostre temps i  sempre, “escoltar amb les oïdes del cor”, com demana el lema d’aquesta Jornada Mundial de les Comunicacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT