dijous, 6 de gener del 2022

25 anys de la mort de Jordi Pinell, monjo i liturgista (Catalunya Religió, 06/01/2022)

 El 8 de gener de 1997, dissabte vinent farà 25 anys, moria a Montserrat Jordi Pinell.

Joan Pinell (el seu nom civil), que havia nascut a Barcelona el 7 de maig de 1921, després dels estudis primaris va cursar comptabilitat i treballà en aquest sector en diverses empreses. El seu interès per la literatura, ja des de ben jove, va fer que als 13 anys, l'adolescent Joan Pinell escrivís en vers la seva primera peça teatral. Actor en la seva joventut, sempre va ser un ferm defensor de la nostra llengua i el 1945, amb només 24 anys, publicà la seva primera poesia en català.

Membre d'Acció Catòlica, el 1944 es va fer oblat de Montserrat i l'any següent entrà al monestir per ser monjo. Va fer la professió temporal el 6 d'agost de 1947, tres anys més tard va fer la professió solemne i el 1953 fou ordenat prevere.

A Montserrat va ser professor dels monjos en etapa de formació, de català, de litúrgia, de grec antic i de literatura universal. A més, amb una bona veu de tenor, el P. Jordi Pinell havia estat solista al cor dels monjos, en la pregària litúrgica.

A partir de 1951, Pinell s'encarregà de la Revista 'Serra d'Or', que en un primer moment era l'òrgan del 'Chor Montserratí' i més tard, una publicació del monestir, com ho és encara ara.

Quan se li va encarregar de preparar 'La Corona Literària', oferta a la Mare de Déu de Montserrat (1957), Jordi Pinell entrà en contacte amb els millors poetes i prosistes de llengua catalana.

En la seva estada a Roma, va ser professor del Pontifici Institut de Litúrgia de Sant Anselm i també professor de català a la Universitat romana La Sapienza. A més de les seves obres de poesia i els seus treballs d'investigació sobre litúrgia, Pinell va escriure una extensa novel·la, (L'últim), molt ben estructura, centrada en la vida d'un suburbi de Roma, el Trullo.

Des del 1964 formà part de la comissió encarregada de posar en pràctica la reforma litúrgica promoguda pel Vaticà II.

El 1966 defensà la seva tesi doctoral sobre 'Las horas vigiliares del oficio monástico hispánico'. De fet, Pinell va ser un reconegut especialista en els ritus hispànic antic i per això va dirigir diverses tesis i tesines a nombrosos alumnes de Sant Anselm.

Com recordava Alexandre Olivar, Jordi Pinell centrà "els seus esforços científics principalment, en la reconstrucció de les parts perdudes de l'ofici hispànic i en la identificació dels principals autors dels textos ecològics no bíblics, del mateix ritus".

Pinell va deixar Roma el 1991 i retornà a Montserrat a causa de la seva malaltia. Per això, com a infermer de la comunitat en aquell moment, vaig poder tractar-lo d'una manera molt estreta. Jordi Pinell va ser una persona sorneguera i divertida, d'una gran saviesa i d'una encara més gran humanitat.

Jordi Pinell, que va morir a la infermeria de Montserrat el 8 de gener de 1997, dissabte vinent farà 25 anys, deixà en la comunitat un record inesborrable per la seva erudició i la seva bonhomia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT