Un any més, i seguint una tradició que l’infatigable amic Joan Josep Cardona i Ivars va començar el 1987, ha aparegut puntualment el “Calendari dels Brillants adaptat als usatges i costums del Meridià Valencià”. Enguany el Calendari, com diu Joan Josep Cardona, “ve farcit de novetats” que són les raons “com justifiquem la nostra irrenunciable voluntat de superació” any rere any.
El Calendari és un almanac literari, amb articles de diversos autors, amb temes relacionats amb l’etnografia, la història, l’agricultura, la biografia o la música.
El volum d’aquest 2021, de 192 pàgines i impecablement editat, amb un pròleg de Joan Josep Cardona, conté interessants articles, que com demanava als col·laboradors d’aquesta obra el bon amic Joan Josep Cardona, ens permeten “saber la realitat de dins de casa nostra per mesurar la nostra capacitat de resistència”. Aquest nou número del Calendari dels Brillants, és un dels 1.400 que componen el tiratge d’enguany, un augment significatiu respecte a l’any anterior, degut a la creixent demanda.
Enmig de la pandèmia que ha sacsejat el nostre món, Joan Josep Cardona ens demanava en els articles del Calendari del 2021, “la serenitat que tanta falta feia en tants moments i la calma precisa per saber ressituar-nos”.
Cal destacar entre els col·laboradors d’aquest Calendari d’enguany, Emili Rodríguez-Bernabeu, Joan Ivars, Cervera, Clara Giner, Guillem Gilabert, Carles Martín Cantarino, Emili Piera, Alfons Llorenç, Elvira Cambrils, Francesc Gisbert, Ximo Garcia Roca, Manel Joan i Arinyó, Vicent Baydal, Agustí Ventura, Joaquim G. Caturla, Anna Maria Ronda, Pepa Guardiola o Joan Lluís Cardona entre d’altres professors, escriptors, periodistes, mestres o teòlegs.
A més dels articles, sempre interessants, el Calendari conté també el “santoral, amb els patronatges, festes religioses i populars com els aniversaris dels patrons d’oficis gremis, les creences populars i els remeis que fan al cas, devocions als sants patrons amb novenaris, tríduums i quinaris, regiment de les fases de la lluna i recomanacions astronòmiques, procuració de les faenes de muntanya, del camp i de l’hort, orientació per als patrons de mar, recompte dels anys darrers, prenuncis del temps que ha de fer, consells de medicina pràctica i altres i ponderades novetats compostes per satisfer els afanys de tants com ho demanen per al 2018”.
El Calendari divideix l’any en els temps eclesials i presenta en la pàgina de cada mes el seu refrany més típic. El Calendari conté, a més, les dades astronòmiques i els còmputs eclesiàstics, les fases de la lluna, l’hora d’eixida i de posta del sol o els fenòmens atmosfèrics. Aquest Calendari acaba amb unes dades ben interessants sobre els dies de mercat als pobles valencians, les fires tradicionals, les demostracions artesanals, etnogràfiques i els esports tradicionals, les romeries, el calendari dels sants patrons i advocats i el de les fires de llibre vell. També hi ha el calendari dels colombaires i el de la Pilota Valenciana, el del contribuent, els festivals i certàmens musicals, els aplecs dansaires, les interpretacions d’Aurores, Albades i altres activitats musicals, així com la informació dels balnearis valencians. El llibre acaba amb el calendari de volteig de campanes del Micalet, el campanar de la Seu de València.
L’amic Joan Josep Cardona, de Benissa, és un autor fecund, ja que a més del Calendari que edita cada any, ha publicat entre d’altres, els llibres “La traginera de la Marina Alta” (1990), “Els cognoms i els malnoms de Benissa” (1998), “Història de la parròquia de Benissa” (2002) o “Del bressol al fossar” (2006).
Un any més el “Calendari dels Brillants”, enguany ja en la seua 34ena edició, és una mirada positiva en temps de pandèmia i per això, un anys més, aquesta obra que naix de l’entusiasme de l’amic Joan Josep Cardona, ve a enriquir la cultura tradicional dels valencians. Una cultura que ens referma com a Poble i que ens fa somiar en un futur millor, més lliure, més fratern i més just.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada