diumenge, 3 de gener del 2021

54a Jornada Mundial de la Pau (VILAWEB/ONTINYENT, 31/12/2020)

 Com cada any, aquest primer de gener celebrem la Jornada Mundial de la Pau, enguany amb el lema ‘La cultura de cuidar-nos com a camí de pau’. En un món tan ple de conflictes, el papa Francesc, en el missatge amb motiu d’aquesta jornada, ens crida a ser constructors i artesans de pau en el nostre món.

El papa, que recorda aquesta ‘gran crisi sanitària’ que vivim amb motiu de la covid-19, té un record especial per a les persones que ‘han perdut un familiar i els qui han quedat sense faena’, i també per als ‘metges, infermers, farmacèutics, investigadors, capellans i personal dels hospitals i centres de salut’. 

Remarca en l’eix del missatge la importància de cuidar-nos (o de custodiar-nos) els uns als altres, com queda expressament manifest al llibre del Gènesi en tants passatges. I és que Déu, com ens recorda el papa, ‘té cura de les seues criatures’, com ens mostren també els llibres del profeta Amós (2:6-8) i del profeta Isaïes, unes veus que s’alcen a favor de la justícia per als pobres, sempre marginats i xafats pel poder.

També Jesús va tindré una actitud semblant a la dels profetes. Ja durant la seua vida va anunciar ‘la Bona Notícia als pobres’ (Lc 4:18), perquè com a Bon Pastor va saber cuidar les ovelles (Jo 10).

En el punt cinc del seu missatge, el papa Francesc ens mostra la importància que té per als seguidors de Jesús ‘la cultura de cuidar-nos’, tal com va ser ‘el servei de caritat de l’Església primitiva’, on tothom compartia el que posseïa amb els més necessitats (Ac 4:34). Per això ens recorda que ‘la caritat s’ha convertit en el cor de la Doctrina Social de l’Església’.

El papa Francesc també ens mostra un fet que a vegades oblidem, i és que el terme persona ‘significa sempre relació, no individualisme, inclusió, no exclusió’. Per això ‘la solidaritat expressa l’amor per l’altre’, ja que ‘ens ajuda a veure l’altre no com una estadística sinó com el nostre proïsme i company de camí’.

En el text, destaca la importància que ha de tindre la ‘cura i protecció de la creació’, com ens va recordar ell mateix en la seua encíclica Laudato si. I per això el papa demana als governants i a les organitzacions internacionals que prenguen ‘la brúixola per a un rumb comú realment humà’, per a ‘apreciar el valor i la dignitat de les persones’.

Com ha fet diverses vegades, també denuncia el negoci de les ‘armes nuclears’, uns diners ‘que podrien utilitzar-se per a prioritats més importants, per a garantir la seguretat de les persones, la protecció de la pau, el desenrotllament humà integral i la lluita contra la pobresa’.

En aquest missatge amb motiu de la 54a Jornada Mundial de la Pau, el papa ens recorda la importància de prendre una decisió valenta per a ‘construir, amb els diners que s’utilitzen en armes i altres despeses militars, un fons mundial per a derrotar definitivament la fam i ajudar al desenrotllament dels països més pobres’. 

El papa ens demana valentia per ser capaços de construir un ‘procés educatiu, per a arribar a la cultura de cuidar-nos’. 

I acaba el seu missatge amb motiu de la jornada recordant-nos la importància de les religions ‘en la transmissió dels valors de la solidaritat, el respecte a les diferències, l’acolliment dels germans i germanes més fràgils’.

Al nostre món, com ens recorda el papa, ‘no hi ha pau sense la cultura de cuidar-nos’, ja que el fet de cuidar-nos els uns als altres ‘és un camí privilegiat per a construir la pau’.

El papa invoca al final del seu text la protecció de Santa Maria, ‘Estrella del mar i Mare d’Esperança’, per tal que entre tots siguem capaços d’obrir ‘un nou horitzó d’amor, de pau, de fraternitat i de solidaritat’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT