dimecres, 29 de juliol del 2020

L'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana (CASTELLÓ NOTÍCIES, 29/07/2020)

L’Alta Distinció de la Generalitat del País Valencià és el màxim guardó que atorga el govern valencià, per reconèixer les persones físiques o jurídiques que s’han distingit “en la seua activitat al servici dels interessos generals o peculiars” del País Valencià.
Aquest guardó, creat el 1986, actualment està regulat pel Decret 177/2003 de 12 de setembre del Consell de la Generalitat.
Cal recordar que l’Alta Distinció ha estat concedida a nombroses persones i entitats, entre les quals cal destacar els expresidents de la Generalitat, Eduardo Zaplana, el 2002 i José Luís Olivas, el 2004 i també  el rei emèrit Juan Carlos I, el  2007 i l’actual rei Felipe VI, el 2014.
Pel que fa als expresidents Zaplana i Olivas guardonats amb aquest premi i suposadament embolicats en diversos afers econòmics bastants tèrbols, els deixe de banda.
Però sí que m’agradaria saber si el govern valencià i el seu Molt Honorable president, Ximo Puig, demanaran als reis Borbons que retornen aquest guardó, degut als seus afers poc honestos. Quan els va ser concedit aquest premi, ja era més que dubtós que entre els mèrits d’aquests reis hi haguera la seua activitat “al servici dels interessos generals o particulars” del País Valencià. Però encara és més dubtós en les actuals circumstàncies d’aquests dos monarques, que els dos reis puguen mantindre aquest guardó.
Al rei emèrit Juan Carlos, segons el decret de concessió del premi, li va ser concedida l’Alta Distinció perquè va ser qualificat com a “protagonista indiscutible de la recuperació de la democràcia” i “garant de les llibertats valencianes” (?). Pel que fa al rei Felipe VI, va ser premiat amb l’Alta Distinció pel seu compromís “amb tots els espanyols” i que a ningú no se li escape el riure, (que això és el que diu el Decret): per “donar exemple de transparència, honestedat i virtut cívica”.
No tinc cap esperança que els expresidents Zaplana i Olivas tornen a la Generalitat aquest guardó. I encara tinc menys esperances que ho facen els dos reis Borbons. En aquest cas, ¿el govern del Sr. Puig revocarà o anul·larà els decrets que el govern del PP atorgà a aquestes persones el màxim guardó de la Generalitat del País Valencià? Tampoc no tinc cap esperança que el govern valencià anul·le la concessió d’aquests guardons als dos reis, cosa que hauria de fer el Sr. Ximo Puig si vol dignificar l’Alta Distinció.
En cas que no es revoquen els decrets de concessió d’aquest guardó als dos reis Borbons, l’Alta Distinció estarà més que devaluada i serà com un premi de tómbola. Per això estic content que no li concediren aquest guardó a mon pare, ara que fa 110 anys del seu naixement (malgrat que el PSPV i Compromís van presentar la seua candidatura), ja que la dignitat de Josep Lluís Bausset és molt i molt superior a aquestes quatre persones a qui els ha estat concedit aquest premi.
Per cert, i com molt encertadament deia Teresa Mollà en aquestes pàgines (Levante, 15 de juliol de 2020), ara sorprèn molt el silenci, en relació als afers econòmics del rei emèrit, de l’expresident José Mª Aznar. Com també sorprèn la defensa aferrissada que ha fet del rei emèrit l’expresident Felipe González.
Finalment, si el jutge vol enviar tota la família Pujol a judici, acusada d’organització criminal, (El Nacional, 16 de juliol de 2020), ¿prendrà la mateixa decisió pel que fa al rei emèrit? La resposta ja la poden encertar amb tota seguretat: no.
Per això ara ens cal recordar les conegudes paraules de l’escriptor Ramón Mª del Valle-Inclán, quan deia en relació als reis Borbons: “Los españoles echaron al último Borbón, no por rey sino por ladrón”. O l’afirmació del general Prim: “Els Borbons són l’impediment més gran a la democratització i a la modernització d’Espanya” (El Nacional, 19 de juliol de 2020).

Vorem, si amb la celeritat que convé, i que agrairíem els valencians, tot i que em sembla que no ho farà, la Generalitat anul·la la concessió de l’Alta Distinció als dos reis Borbons i als expresidents Zaplana i Olivas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT