dissabte, 1 de desembre del 2018

El Cant dels Angelets d’Ontinyent (VILAWEB/ONTINYENT, 23/11/2018)

La solemnitat de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu presenta al nostre país una gran riquesa de manifestacions culturals i populars. Una de les més boniques és el Cant dels Angelets d’Ontinyent, que té per missió anunciar al festa de la patrona de la capital de la Vall d’Albaida. Aquesta vila celebra cada any la seua patrona, la Concepció Immaculada de la Mare de Déu, des de més de cent anys abans que aquest dogma fóra proclamat per l’Església el 1854.
Des de sempre, al llarg de la Sagrada Escriptura, els àngels han estat missatgers d’un anunci de part de Déu. Des de l’anunciació de l’arcàngel Sant Gabriel a Maria, fins els àngels que a Betlem anunciaren el naixement del Déu Infant, o els qui proclamaren a les dones la resurrecció del Senyor.
També a Ontinyent els àngels, o millor, els angelets, cada any, l’últim dissabte de novembre, tenen la missió d’anunciar la proximitat de la festa de la Immaculada Concepció de Santa Maria. Per això la tradició del Cant dels Angelets d’Ontinyent serveix, des del 1662 (enguany fa 356 anys), com a preludi de les festes patronals de la Puríssima Concepció de Maria. Els setze xiquets i xiquetes que representen els angelets formen part, des del segle XVII, de la festa d’Ontinyent.
Per donar a conèixer aquesta entranyable tradició, fa cinc anys es va publicar un llibre de setze pàgines, en forma de còmic, amb guió i dibuixos de Jesús Huguet Enguita, que va ser editat per l’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. En la presentació d’aquest llibre, el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, afirmava que el Cant dels Angelets d’Ontinyent és ‘una veritable joia musical que mereix ser reconeguda a tot el territori valencià.’
La imatge actual de la Puríssima d’Ontinyent, de plata esculpida, és de 1943, i a ella es dediquen les festes que duren pràcticament un mes, amb el Cant dels Angelets com a tradició més coneguda, i també amb l’ofrena, la retreta, les Vespres a la Mare de Déu, la missa de descobrir, la processó general, amb els Gegants i Cabets i els balls populars, l’asguinaldo i la replegà, el pregó i el novenari.
El 7 de desembre, la vigília de la festa, la imatge de la Puríssima és portada des de la Reial i Pontifícia Capella en una processó pels carrers del poble, fins al temple de Santa Maria on queda entronitzada al seu tron (mentre es canta l’himne) des d’on presidirà les festes en honor seu.
El Cant dels Angelets d’Ontinyent celebra amb alegria, com diu la seua lletra, la devoció d’aquesta vila en honor de Santa Maria, una festa que Ontinyent celebra des del 1662.
El cant diu així: ‘Hui del cel nova ha aplegat/ que Ontinyent amb devoció/ festeja la Concepció/ de Maria sens pecat./ Vos faig saber que este dia/ tota la Cort Celestial/ en Majestat sens igual/ festeja també a Maria./ Animeu-vos puix cristians/ i a la que és Mare de Déu/ festegeu i alcançareu/ de son Fill mercés molt grans./ Com és Fill tan encumbrat/ el qui a sa mare honrarà/ en el Cel li ho pagarà/ fent-lo benaventurat.’
La festa de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu i la tradició del Cant dels Angelets d’Ontinyent és una mostra més de la riquesa cultural del nostre país, una riquesa que hem de conservar, divulgar i transmetre a les generacions futures. A més, el Cant dels Angelets d’Ontinyent ens ha d’encoratjar també a nosaltres a ser missatgers de pau i de bondat, àngels de proximitat i de sol·licitud amb tots els qui pateixen.
Cal dir que el 23 de novembre de l’any passat, el DOGV donava a conèixer que la Generalitat catalogava al Cant dels Angelets com a Bé Immaterial de Rellevància Local, una distinció que l’Ajuntament d’Ontinyent va sol·licitar a la Conselleria de Cultura el 2015.
La meua enhorabona a Ontinyent i en especial als menuts que fan d’angelets i angeletes per aquesta distinció, i pel fet que, juntament amb l’Angelet de la Corda d’Alfarrasí, el Cant dels Angelets, constitueix una mostra de riquesa cultural del nostre poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT